Social

Cozma ramine la racoare

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului va ramine in Penitenciarul din Timisoara cel putin pina in luna iunie. Magistratii Tribunalului Timis au admis ieri recursul procurorilor la decizia judecatoriei de eliberare conditionata a lui Miron Cozma .

Miron Cozma a fost prezent, ieri-dimineata, la Tribunalul Timis, unde s-a judecat recursul inaintat de Parchet impotriva deciziei de eliberare conditionata. Completul de judecata, prezidat de judecatorul Gheorghe Bugarsky, a ascultat pledoariile avocatului apararii si ale procurorului, dar a cerut citeva ore pentru a pronunta sentinta.

Insa chiar de la inceputul sedintei de judecata, toate probele aduse de reprezentantul Parchetului de pe linga Judecatoria Timisoara au fost respinse de judecatori. Procurorul a prezentat instantei doua memorii ale Asociatiei Victimelor Mineriadelor din 1990-1991 din Romania, un comunicat de la Penitenciarul Rahova, referitor la comportamentul lui Miron Cozma din perioada de detentie petrecuta acolo, precum si un raport al Ministerului Justitiei privind bataile si umilintele la care fostul lider al minerilor ii supunea pe gardieni.

Surpriza neplacuta

S-a constatat ca au existat incalcari ale regulamentului conducerii Penitenciarului Rahova, dar si ale detinutului Miron Cozma, a spus procurorul, facind referire la comportamentul din inchisoare al fostului miner. In schimb, Adrian Rauti, avocatul lui Cozma, a sustinut ca raportul care continea aceste concluzii ar fi fost trimis comisiei de eliberari conditionate, dar ca judecatorii nu au tinut cont de el. Rauti a subliniat din nou ca Miron Cozma poate fi eliberat conditionat pentru ca a avut peste 60 de evidentieri in cei opt ani de detentie si a executat mai mult de doua treimi din pedeapsa.

A urmat apoi un schimb de replici si probe aduse atit de procuror, cit si de avocat. Judecatorii s-au consultat si au decis sa comunice hotarirea dupa ora 15.00 cind, spre surpriza familiei si a avocatului apararii, au admis recursul Parchetului, respingind cererea de eliberare conditionata a lui Miron Cozma.

Liber, poate la vara

La iesirea din sala de judecata , avocatul fostului lider al ortacilor din Valea Jiului a declarat ca decizia luata nu este numai nedreapta . Este pentru prima oara in istoria tribunalului cind o solicitare de eliberare conditionata are asemenea probe in favoarea ei si este respinsa.

In orice caz, Miron Cozma nu va putea fi eliberat decit dupa data de 1 iunie 2006, cind vor putea avea loc alte deliberari pentru eliberarea conditionata.

O eliberare conditionata ratata

In decembrie, o comisie din Penitenciarul Timisoara, a decis ca Miron Cozma se poate intoarce acasa. Presedintele comisiei, procurorul Camelia Gazetovici, a fost singura care a facut opinie separata. Ea ne-a explicat ca din dosarul de penitenciar lipsea un raport facut de Ministerul Justitiei.
Raportul dat publicitatii in aceasta primavara releva ca, in perioada in care a fost detinut la Rahova, Cozma ii sicana pina la umilire pe unii dintre gardieni si le cerea sa nu-l deranjeze. In plus, a avut dreptul de a-si alege colegii de camera, de a-si stabili programul, de a purta o anume tinuta, de a detine obiecte interzise, de a da telefoane zilnic si pe durata nelimitata si a avut acces la unele spatii si dotari interzise altora. In urma acelui raport a fost demisa intreaga conducere a Directiei Generale a Penitenciarelor si a Penitenciarului Rahova.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea