Social

#card european de sanatate #functionar

Cozi socialiste la cardul european de sanatate

Un birou si trei functionare tafnoase sunt resursele alocate de Casa de Asigurari a Bucurestiului pentru deservirea Capitalei cu carduri europene de sanatate.
 
La etajul patru dintr-o cladire veche ce respira in buza Cismigiului, doua lumi sunt despartite de o usa pe care este inscriptionat un numar: 329. Acolo se afla singurul birou unde bucurestenii pot depune actele necesare pentru eliberarea cardului european de asigurari de sanatate, adica acea bucata de plastic ce permite unui calator roman ca in cazul unei imbolnaviri survenite in strainatate sa fie tratat gratis intr-un spital public. Dincolo de coada si de usa, sunt doar doua functionare ce primesc actele necesare eliberarii acestui card, plus o a treia ce elibereaza cardul propriu-zis.

Afara, pe hol, printre dulapuri ruginite, o amestecatura formata din trei parti pensionari si o parte oameni ai muncii sau studenti se topeste asteptand ore in sir sa treaca de usa, sa primeasca un formular, sa afle daca au adus toate actele necesare, pentru ca apoi sa iasa din nou in hol, sa completeze formularul si sa se intoarca in camera unde aerul conditionat le asigura celor trei functionari o vara mai racoroasa.

Doamna Elena, cu palarie cocheta si rochie cu buline, este la un pas de a lesina din cauza caldurii. Publicitate
 
Pe tot etajul nu este nici un punct de unde sa poata lua un pahar cu apa, iar afisul pe care scrie „Sanatatea ta, grija noastra“ sta sfidator in ochii tuturor. Coada inainteaza exasperant de greu. Cam doi-trei norocosi pe ora reusesc sa intre in birou. In rest, focare revolutionare izbucnesc printre asiguratii ce-si cer dreptul, dar se sting rapid. Temperatura ridicata si mirosul de transpiratie pe care il emana orice om supus unui astfel de regim termic au potential anesteziant.

„Cum e coada? Unde? La noi? Nu se poate! Si sa stiti ca este cate un punct de alimentare cu apa pe fiecare etaj din institutiile unde functionam!“, ne-a spus Adina acasa .ro/ geana " title="geana">Geana , presedintele Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti. Degeaba i-am explicat ca am luat la pas tot etajul si nu am dat de apa mentionata.

I-am gasit insa urmele in momentul in care am trecut de usa camerei 329. Dozatorul era inauntru, dar nici cele trei doamne de la birouri nu se puteau bucura de el, pentru ca era stricat. Unul din robinete zacea rupt, iar o farfurie acoperea locul unde ar fi trebuit sa troneze rezervorul de apa.

„Doamne, nu-mi vine sa cred! O sa fac hepatita! Astia chiar nu se mai spala?“, se intreba retoric una dintre cucoanele angajate pentru a primi formularele necesare eliberarii cardului de sanatate. In lumea din camera 329, caldura si seceta de pe hol sunt simple fantezii.

Cum de altfel sunt si indicatiile pe care cetatenii le au la indemana fie pe Internet, pe site-ul casei, fie chiar la sediul institutiei. Inauntru afli ca-ti mai trebuie acte in plus, ca nu ai adus adeverinta care trebuie si ca degeaba te asteptai sa primesti acasa un card din plastic. O sa ridici o foaie verde de hartie, care tine loc de card, din aceeasi camera, dupa o saptamana de la data depunerii actelor.

L-am sunat pe presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, pentru a-l intreba cum isi explica situatia, cozile si birocratia, in conditiile in care este usor de anticipat ca, in perioada concediilor, cererile pentru acest tip de card pot creste.

„Dar in perioada concediilor au concedii si cei care lucreaza la casa. De asta sunt mai putini functionari si se pot forma cozi. Nu cred insa ca e coada chiar atat de mare. Dar de ce nu asteptati sa primiti cardul acasa?“, ne-a spus Ciurchea, omitand ca nici macar nu se elibereaza carduri, ci simple foi A4 ce tin locul cardurilor, asa ca nici nu poate incapea vorba de livrarea la domiciliu.

Istoria cardului european

Cardul european de sanatate a fost lansat pe 1 ianuarie 2007, iar romanii au facut cozi interminabile pentru a obtine unul. Initial a costat 2,2 lei, iar din august 2007, dupa ce a fost schimbata firma care-l producea, pretul s-a dublat, ajungand la 4,39 lei. Apoi, cardul a devenit gratuit, conform legislatiei europene, dar din nou s-a schimbat firma producatoare, iar licitatia pentru angajarea alteia noi este in curs de finalizare.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea