Social

Coruptie la Guvern

Presedintele Traian Basescu a avertizat ieri asupra pericolului ca membri ai Executivului sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice. Practic, prin mesajul sau, seful statului lasa sa se inteleaga ca unii membri ai Cabinetului ar fi corupti. Declaratia soc a presedintelui a vizat ministerul economiei condus de conservatorul Codru Seres, sustin surse confidentiale. Presedintele PD, Emil Boc, a precizat ca seful statului vorbeste intotdeauna in baza unor argumente. Asa incat liderul PC, Dan Voiculescu, va mai avea de rezolvat o problema, pe langa cea a jocului dublu in Parlament. Vicepresedintele democrat Gheorghe Seculici a lansat ieri un ultimatum PC: ori guvernarea ori PSD. Situatia in Alianta se complica. PD a reprosat lui Tariceanu ca nu respecta deciziile luate in DA si ca democratii sunt tratati ca o anexa a premierului. Liderul Vasile Blaga a mai imputat situatia in care a fost pus PD dupa ce votase declansarea anticipatelor iar premierul a revenit asupra demisiei. Oricum, tema anticipatelor a fost reluata aseara in cadul conducerii Aliantei. Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, sustine ca partidul sau ar putea renunta la presedintia Camerelor. Vacaroiu a explicat ca aceste functii nu sunt negociabile, iar Nastase i-a cerut explicatii.
Bomba lui Basescu

Presedintele Traian Basescu, prezent ieri la sedinta Comitetului Executiv pentru Integrare Europeana , desfasurat la Palatul Victoria, a avertizat asupra pericolului ca oameni din Executiv sa intre sub influenta unor grupuri de interese economice, a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, consilierul prezidential Adriana Saftoiu . Practic, acest avertisment este o acuza voalata de coruptie, a presedintelui Basescu, la adresa unora dintre membrii Cabinetului Tariceanu. De altfel, seful statului a tras un semnal de alarma asupra presiunilor care se fac asupra Guvernului inca din luna ianuarie a acestui an, cand a fost prezent la bilantul Ministerului Public. El a afirmat atunci ca in jurul Guvernului se duce o lupta teribila a anumitor grupuri de interese pentru a se ajunge la un ministru sau la altul pentru a li se reface si fortifica pozitiile pe care le-au avut anterior, multumind serviciilor de informatii care au protejat pana acum Guvernul de astfel de influente. "Eu va pot spune fara ezitare ca aproape toate institutiile de forta ale statului sunt afectate de coruptie", a afirmat atunci Basescu, care a precizat ca aceasta se face fie prin implicare directa, fie prin trafic de influenta.


Ministerele PC in vizor
"Seful statului a cerut Guvernului sa actioneze doar sub influenta programului de guvernare stabilit cu partidele politice si nu sub influenta unor grupuri care pot schimba decizia politica", a precizat Adriana Saftoiu. Surse din Coalitie ne-au declarat ca acuzatiile lui Basescu s-au referit la mafiile petrolului si energiei electrice si influentele pe care acestea le exercita asupra ministrilor conservatori.

Presedintele a dorit sa cunoasca, dupa cum a aratat Adriana Saftoiu, stadiul de solutionare a aspectelor semnalate in scrisoarea de avertizare a Comisiei Europene, care precede un prim proiect de politica . Agentiile de stiri au difuzat, dupa conferinta de presa a PSD, un material din care reiesea ca nu este exclus ca pesedistii sa renunte la functiile de presedinte al Camerei Deputatilor si Senatului, o decizie urmand sa fie luata in urma unei discutii interne, "extrem de serioase". Ulterior, dupa ce o mare parte a liderilor PSD au reactionat pe marginea acestei declaratii, Diaconescu a sustinut ca a fost vorba de o neintelegere . In fapt, exprimarea purtatorului de cuvant lasa loc suficient de interpretari si speculatii. Intrebat, in context, daca PSD se gandeste sa renunte la presedintia celor doua Camere pentru a putea obtine alte functii importante in Guvern, Diaconescu a raspuns textual, preluat de Mediafax: "In legatura cu conducerea Camerelor si prezenta noastra in logica de distribuire a posturilor, vreau sa va spun ca, pana la inceputul sesiunii (n.r. - la inceputul lunii septembrie), vom avea intr-adevar o discutie interna foarte serioasa si aplicata, in legatura cu functiile pe care urmeaza sa le ocupam in urmatoarea perioada de timp (...) Vom vedea, cu toate plusurile si minusurile, unde putem fi utili si unde credem noi ca prezenta reprezentantilor PSD poate avea un sens pozitiv".


Nastase si Vacaroiu au negat
Declaratia lui Diaconescu a agitat spiritele atat in PSD, cat si in tabara democratilor, aflati in plina sedinta a Colegiului Director. Potrivit unor surse din PSD, liderul executiv, Adrian Nastase a aflat de pe agentiile de stiri de declaratia facuta de Diaconescu. Si aceasta in conditiile in care nici el si nici liderul Mircea Geoana nu au fost ieri prezenti la sedinta Biroului Permanent National, acesta fiind condusa de vicepresedintele Ilie Sarbu. Sursele citate ne-au precizat ca Nastase l-a sunat pe Cristian Diaconescu pentru a-i cere detalii pe marginea acestui aspect, care lui ii scapa. Nastase a fost informat ca a fost prost inteles de ziaristi. Presedintele PSD i-a recomandat lui Diaconescu sa faca cuvenita rectificare, avertizand ca, altfel, va iesi el in direct pe un post de televiziune pentru a nega, lucru care nu ar fi dat bine pentru un purtator de cuvant.

Se pare ca si in tabara democratilor vestea a surprins. Potrivit unor surse din PD, in timpul sedintei Colegiului Director au fost lideri care au vociferat impotriva liberalilor, spunand ca o astfel de intentie a PSD este o dovada a apropierii pesedistilor de PNL. Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a reactionat si el la declaratiile lui Diaconescu, sustinand ca functiile de presedinti ai celor doua Camere ale Parlamentului nu sunt negociabile si nu vor face subiectul discutiilor interne din PSD. Dupa tot acest taraboi creat in jurul declaratiei neintelese, Diaconescu a revenit asupra propriilor afirmatii, spunand si el ca cele doua functii "nu vor face niciodata obiectul negocierii", un asemenea demers fiind "exclus".

Remanierea, responsabilitatea Coalitiei

Responsabilitatea unei remanieri a Cabinetului apartine exclusiv partidelor care fac parte din coalitia de guvernamant, a declarat ieri, la Palatul Victoria, George Copos ( foto ). El a refuzat sa comenteze in vreun fel o eventuala decizie privind remanierea Cabinetului si sa indice care ar fi, in opinia sa, ministrii care ar trebui inlocuiti din functie. "Eu fac parte dintr-o echipa si niciodata nu am sa spun dspre un coleg de al meu ca nu a muncit. Nu am competenta si nici responsabilitatea sa apreciez daca un coleg de Cabinet a muncit sau nu a muncit bine. Acest lucru il pot face doar partidele din coalitia de guvernamant - PNL, PD, UDMR, PC", a spus vicepremierul PC. Pe de alta parte, el a lasat sa se inteleaga ca PC nu agreeaza modificari in structura Executivului: "Avem nevoie de stabilitate pentru a ne integra in Uniunea Europeana si e pacat de tara asta, pentru ca daca nu muncim si nu ne vom integra in UE va fi o mare pierdere pentru Romania".

PC are de ales: ori guvernarea, ori PSD

Vicepremierul Gheorghe Seculici a dat ieri un ultimatum Partidului Conservator (PC) sa aleaga intre participarea la guvernare si sprijinirea PSD. "Partidul Conservator trebuie sa aleaga: ori guvernarea, ori PSD", afirma Gheorghe Seculici, intr-un comunicat de presa. Ministrul de stat precizeaza ca Alianta PNL-PD si UDMR au cazut de acord sa-i schimbe pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, deoarece Coalitia nu-si poate asuma guvernarea in conditiile in care Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu se afla la conducerea Camerei Deputatilor si Senatului. Gheorghe Seculici considera ca PC este vinovat si de situatia din teritoriu, unde au fost alesi presedinti de consilii judetene din partea PSD cu votul conservatorilor. In replica, purtatorul de cuvant al PC, deputatul Bogdan Ciuca , considera ca Seculici a facut aceste declaratii in nume personal. "Coalitia aflata la guvernare nu se ghideaza dupa declaratii individuale, ci dupa intalniri si discutii in Consiliul National de Conducere" a declarat, pentru Rompres, Bogdan Ciuca. In ceea ce priveste problema schimbarii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, Bogdan Ciuca a reiterat pozitia Partidului Conservator: "Suntem de acord cu schimbarea persoanelor care nu-si fac treaba sau prejudiciaza imaginea institutiei". Conservatorii vor adopta o pozitie referitor la aceasta chestiune dupa intalnirea liderilor coalitiei de guvernare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea