Social

Coreea de Nord, aproape de a scapa de titlul de terorist international

Coreea de Nord si Statele Unite au ajuns la un acord privind incheierea activitatilor nucleare coreene. Ministrul de Externe nord coreean a anuntat astazi ca negociatorii celor doua tari au ajuns la un consens privind compensatiile politice pe care le vor plati in schimbul declaratiei partii coreene.

Astfel problema privind dezarmarea coreeana pare sa se apropie de final. Statele Unite a acuzat Pyongyang ca a intarziat cu un an oferirea declaratiei privind inarmarea sa nucleara.

Sase tari au cerut Coreei de Nord sa-si prezinte atat planurile, cat si armamentul nuclear de care dispune, acuzand regimul de la Pyongyang ca are activitati si ambitii nucleare exagerate. Cererea acestor tari, printre care si SUA, a fost facuta inca din octombrie 2006 si avea drept termen de raspuns 1 an, coreenii neraspunzand in acest termen.  

In 2007 insa Statele Unite au inceput negocieri cu nord coreenii in aceasta problema, oferindu-le acestora ajutor energetic si economic in schimbul unor pasi spre dezarmare nucleara .

Asistentul Secretarului de stat american a declarat ieri la Beijing si luni in Singapore ca declaratia privind dezarmarea coreenilor a inregistrat progrese, desi mai sunt foarte multe lucruri de facut. Trebuie mentionat si faptul ca dupa ce autoritatile de la Pyongyang fac declaratia care satisface Washington-ul, Coreea de Nord va fi scoasa de pe “ lista neagra ” a teroristilor din lume si astfel va putea beneficia de ajutor economic din partea SUA.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea