Social

#coreea de nord #coreea de sud #sua #psi #rachete

Coreea de Nord ameninta Coreea de Sud cu riposta militara

Coreea de Nord sfideaza comunitatea internationala si pe vecinii sud-coreeni. Phenianul a amenintat astazi Coreea de Sud cu o riposta militara, ca urmare a deciziei acesteia din urma de a adera la Initiativa de Securitate impotriva Proliferarii ( PSI ).

Autoritatile de la Seul au decis sa se alature www .acasa.ro/psi" title="psi">PSI ca urmare a lansarii balistice nord-coreene in 5 aprilie, desi inainte avea anterior statutul de observator. Potrivit Adevarul, ministerul de Externe sud-coreean anuntase ieri ca tara sa va deveni membru cu drepturi depline a organizatiei care are drept scop limitarea traficului de arme de distrugere in masa , dupa ce a amanat aderarea, sperand la redeschiderea dialogului cu vecinii din nord.

Phenianul a replicat imediat anuntand ca nu garanteaza securitatea navelor care se apropie de coasta sa vestica . In acest fel nord-coreenii avertizeaza asupra faptului ca aderarea Seulului la PSI este considerata o declaratie de razboi. "Orice act ostil fata de republica noastra, in special faptul de a opri si perchezitiona navele noastre... va genera un raspuns militar puternic si imediat", au precizat oficialii de la Phenian, preluati de Adevarul. In plus, Phenianul a anuntat ca, in noile conditii nu se simte obligat sa respecte armistitiul care a pus capat razboiului din Peninsula Coreea, din perioada 1950-1953.

Initiativa de Securitate impotriva Proliferarii este un organism international lansat de presedintele George Bush in 2003, la care au aderat pana acum 90 de state din intreaga lume. Printre masurile pe care le poate lua PSI se numara si manevre militare, dar si autorizarea preluarii controlului asupra vaselor suspectate ca transporta material nuclear si alte arme de distrugere in masa. Coreea de Nord a fost unul dintre cei mai importanti exportatori de rachete in ultimii ani, fiind deci vizata de PSI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea