Social

Copiii Europei sunt grasi si lenesi

Un baiat din trei si o fata din cinci cu varste intre 13 si 17 ani sunt prea grasi. In mare parte, sunt efectele meselor fara legume si ale lipsei de miscare.

Un studiu referitor la starea de sanatate a copiilor din statele Uniunii Europene trage un semnal de alarma atat parintilor, cat si autoritatilor europene care deja au declarat razboi obezitatii. Mai exact, un baiat din trei si o fata din cinci, cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani, sunt prea grasi, iar in fiecare an numarul tinerilor cu probleme de greutate creste cu 400.000, se arata in studiu, informeaza „Die Welt”, preluat de Rompres. „Cifrele sunt alarmante”, sustine cercetatorul spaniol Luis Moreno.

Mai mult, 40% dintre baieti si 70% dintre fete fac prea putina miscare si mananca prea putine legume. Numai 13% dintre copiii cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani mananca mai mult de 200 de grame de legume pe zi si doar 16% dintre ei consuma cel putin doua portii de fructe pe zi. Fiecare al doilea tanar isi satisface insa necesarul caloric pe zi prin grasimi: cele mai apreciate feluri de mancare sunt cele gata preparate, in special pizza congelata, se mai arata in studiu.

Potrivit Comisiei Europene, aproximativ trei milioane dintre scolarii europeni sunt supraponderali sau obezi: cei mai afectati sunt britanicii si polonezii, iar problema, sustin specialistii, este ca multi dintre acesti tineri vor deveni adulti supraponderali, cu riscul de a dezvolta boli cardiace , diabet, tensiune arteriala crescuta, atacuri de inima sau cerebrale, precum si anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, consumatorii nu se arata ingrijorati, de vreme ce majoritatea acestora cred, potrivit Eurobarometrului, ca alimentele sanatoase sunt „plictisitoare”.

Romania – tara cu multi „grei” si putine sanse de vindecare

Romanii sunt din ce in ce mai „grei”. In aceeasi tendinta de ingrasare se afla si din ce in ce mai multi copii. Acest lucru este vizibil cu ochiul liber. Junk food-ul, lipsa de miscare, mirajul computerului si televizorul au dus la aparitia multor kilograme in plus, atat la copii, cat si la adulti.

Unele estimari arata ca peste 8 milioane de romani adulti au probleme cu greutatea corporala, iar 4,5 milioane sunt deja obezi. In timp ce autoritatile din alte tari europene si din Statele Unite ale Americii lanseaza permanent tot felul de campanii de informare si de prevenire a acestei probleme de sanatate publica, cele din Romania nu au anuntat nici macar o statistica oficiala.

Cat despre programe de prevenire sau de vreo campanie de informare nici nu poate fi vorba. Ar trebui ca aceste proiecte sa fie dedicate copiilor, pentru a invata ce este alimentatia sanatoasa si cat de importanta este miscarea fizica.

De la Ministerul Sanatatii ni s-a spus ca exista un proiect de act normativ in Parlament, care se refera, in special, la scoaterea alimentelor nesanatoase din scoli. Pe la sfarsitul anului trecut, doua medicamente folosite pentru slabit au fost introduse pe lista de medicamente compensate 100% si nu ar putea fi prescrise decat copiilor.

Ramane de vazut cate retete vor fi prescrise pentru aceasta problema. Studii efectuate la universitati de prestigiu au tras numeroase semnale de alarma in privinta consecintelor negative ale obezitatii, de la probleme cardiace , riscuri crescute de imbolnavire de cancer si chiar deces prematur. Afectarea sanatatii este si mai grava in cazul in care kilogramele in plus apar de la varste fragede.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea