Social

Copiii din mediul rural, exploatati prin munca in timpul vacantei

Vacanta nu inseamna distractie si relaxare pentru toti copiii. In Romania rurala, multi elevi nu se bucura ca scapa de scoala. Pentru ca au de-a face cu ceva si mai greu: muncile campului. Aproape 70.000 de copii sunt exploatati prin munca. Cei mai multi copii sunt trimisi la sapa sau cu animalele pe camp .

In localitatea Negresti din judetul Vaslui, putini copii au vazut vreodata marea sau muntele. Cei mai multi doar au auzit povestidu-se. Cum vine vara, copiii merg pe camp sa-i ajute parintii la munca.

Costel si Ionut sunt doi frati din Negresti. Au 14 si 15 ani, dar la munca, sunt ca oamenii mari. Uneori chiar mai harnici si mai iuti. Sapatul in arsita campului i-a facut sa uite repede ca sunt in vacanta.

Munca grea e pentru barbati. Asa ca, fetele nu prea merg la camp. Insa nici ele nu scapa de treaba. Lucreaza cat e ziua de mare prin gospodarie sau merg cu animalele la pascut.

Nimeni nu se plange insa. Copiii isi gasesc jocurile lor. Stiu ca nu isi pot permite mai mult. Parintii lor le reamintesc asta mereu.

In Negresti, cei mai multi dintre oameni traiesc de pe o zi pe alta. Norocosii sunt cei care au un salariu si nu sunt nevoiti sa lucreze cu ziua. Singura sansa pentru ca micutii sa poata reusi este sa invete si sa plece la oras. Pentru asta le trebuie insa si bani. Pe care proababil niciodata nu-i vor avea. Pentru ca munca la camp nu iti asigura decat traiul zilei de maine. Si atat.

Daca la tara, copii muncesc la camp, la oras, acestia sunt exploatati la cersit .

Anul trecut, aproximativ 70.000 de copii au fost exploatati prin munca. Asa arata datele Institutului National de Statistica. In marile orase , multi dintre copii exploatati cersesc pentru a contribui la supravietuirea familiilor lor.

Statisticile arata ca doar in Capitala si in marile orase sunt exploatati aproape 5000 de copii. 44% dintre ei cersesc, iar 61% au abandonat scoala in jurul varstei de 11 ani. Multi dintre ei sufera de boli de piele, TBC sau hepatita.

In ultimii ani presa a relatat cazuri in care parintii isi inchiriau, pur si simplu, copiii in schimbul unor sume de bani. In 2007, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului a descoperit peste o mie de cazuri de exploatare prin munca.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea