Social

Copii spanioli – tratati pentru dependenta de messenger si telefon mobil

Terapia dureaza doi ani. Expertii recomanda utilizarea celularelor dupa implinirea varstei de 16 ani.

Multi adulti pot trai linistiti cu dependenta de telefonul mobil, dar situatia se schimba cand vine vorba de copii. Doi adolescenti de 12, respectiv 13 ani, se afla intr-un centru specializat din Lleida (nord-estul Spaniei) pentru a fi tratati impotriva „dependentei de telefonia portabila”, relateaza La Vanguardia.

„Au fost adusi din cauza dependentei lor de Messenger (sistemul de trimitere a mesajelor rapide prin Internet), dar noi am vazut ca ei au si o dependenta de telefonul portabil”, a declarat Maite Utges, directoarea unui centru de pedopsihiatrie din Lleida. Cei doi adolescenti detineau telefoane mobile de un an si jumatate, utilizandu-le cinci-sase ore pe zi si reincarcandu-le din banii de buzunar pe care ii cereau bunicilor sau celorlalte rude.

Efecte: izolare, irascibilitate, esec scolar

Cand parintii i-au adus pe copii la centru, nu au existat dubii in identificarea problemei. „Amandoi aveau probleme de comportament (izolare, irascibilitate) si in ambele cazuri situatia a degenerat in esec la scoala”, a mentionat medicul. Dependenta de telefonul mobil era atat de mare incat, fara el, minorii erau incapabili sa isi faca temele date unor copii de varsta lor.

Tratamentul celor doi tineri pacienti va dura cel putin doi ani, iar in aceasta perioada nu vor avea acces la „drogul” care i-a adus in centru. Totusi, scopul tratamentului nu este acela ca tinerii sa nu mai foloseasca deloc telefonul mobil, ci doar sa duca o viata normala, a declarat Carme Tello, psihilog in cadrul centrului, care are deja in ingrijire „intre 30 si 40 de tineri” dependenti de mobil si messenger.

In plus, dependenta de aceste instrumente este similara dependentelor clasice. „Ca si in cazul alcoolicilor, prima afectata este familia”. Terapia combina sedinte individuale si intalniri cu familia si nu se cauta vinovati: „Nu exista buni si rai, doar oameni care sufera”.

agentia antidrog spaniola estimeaza ca aproximativ 10 % dintre adolescentii Madridului sufera de dependenta de telefon portabil sau Internet. Varsta medie a primei achizitionari a unui telefon portabil la tinerii spanioli este de 12-14 ani, in timp ce expertii recomanda ca el sa nu le fie cumparat inainte de a implini 16 ani, subliniaza El Mundo.

Nomofobia

“No mobile phobia”, pe scurt nomofobia, inseamna teama de a ramane fara telefonul mobil si pare cea mai moderna afectiune, spun cercetatorii britanici. Oamenii sunt pur si simplu terifiati de ideea ca ar putea ramane, la un moment dat, fara conexiunile oferite de celular.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea