Social

Controversata modificare a Legii sindicatelor este considerata anticonstitutionala

Cele patru confederatii sindicale reprezentative la nivel national (CNS "Cartel Alfa", CNSLR Fratia, BNS si CSDR ) cer retragerea proiectului legislativ de modificare a Legii sindicatelor, informeaza Mediafax. Sindicatele considera ca noul act normativ inaintat de PNL este "antidemocratic si antieuropean". De asemenea, sindicatele sustin ca proiectul de modificare a legii este anticonstitutional. La sfarsitul lunii noiembrie, deputatii PNL Horatiu Buzatu si Ovidiu Silaghi au depus o propunere legislativa vizand modificarea Legii sindicatelor, care interzice parlamentarilor si altor demnitari din administratia centrala si locala sa fie membri de sindicat. Cei doi parlamentari liberali au declarat ca este necesara modificarea actului normativ aflat in vigoare pentru a se ajunge la depolitizarea miscarii sindicale.


Baietii cu grade

O serie de lideri sindicali au ocupat sau ocupa concomitent fotolii de parlamentari ori de consilieri locali si posturi de conducere in sindicate.

In legislatura trecuta, Minica Boaja era deputat PSD si vicepresedinte al CNSLR-Fratia, Ioan Andrei (lider al sindicatelor din telecomunicatii) si Dumitru Chirita (lider al sindicatelor din electricitate) erau si deputati PSD. Totodata, Vasile Savu (lider al sindicatelor miniere din Valea Jiului) castigase un fotoliu de deputat din partea unei organizatii a macedonenilor slavi din Romania, iar Hristache Bogatu (vicelider al Conventiei Nationale a Transportatorilor) fusese ales consilier PSD la Galati. In momentul de fata, Ioan Radoi este senator PSD si lider al sindicatelor de la metrou, iar Ioan Victor Stan (lider al soferilor) este consilier municipal in Capitala, ales tot pe listele PSD. Cinci actuali sau fosti lideri sindicali care au ocupat fotolii parlamentare in legislatura trecuta au candidat la alegerile preliminare din PSD pentru a ocupa un loc pe listele de la alegerile generale din iarna trecuta. Ioan Andrei (pe atunci deputat de Alba), Dumitru Chirita (deputat de Arges), Ioan Radoi (deputat de Giurgiu), Pavel Todoran (deputat de Mures) si Elena Sporea (senator de Ialomita) au candidat pentru aceleasi circumscriptii in care au fost alesi in 2000.


MediaSind, alaturi de celelalte sindicate

Comitetul de Conducere al Uniunii Sindicale MediaSind a decis, ieri, in sedinta de urgenta sa respinga propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii sindicatelor "U.S MediaSind considera ca acest proiect, asa cum a fost conceput si redactat, reprezinta inca un atac impotriva intregii miscari sindicale si, nu in ultimul rand, impotriva fragilei democratii instalate in Romania, deoarece incalca in mod flagrant Constitutia Romaniei, Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Pactul International privind Drepturile Economice, Sociale si Culturale, Conventiile O.I.M nr. 87 si 98, Carta Sociala Europeana Revizuita si Directiva 2002/EC a Consiliului Europei privind informarea si consultarea salariatilor", se atrage atentia in comunicatul remis presei.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea