Social

#vinuri #umiditate #controlul umiditatii #crame

Controlul umiditatii in crame si pivnite de vinuri

Stocarea vinului necesita conditii de mediu (temperatura, lumina, vibratii, ventilatie si umiditate) constante si controlate. Cand vinul este depozitat necorespunzator, poate dezvolta un gust nedorit si chiar se poate strica.

Intr-o pivnita sau intr-o crama, unul dintre aspectele cele mai importante este mentinerea unei umiditati constante. Atunci cand umiditatea depaseste nivelul optim, putem interveni cu ajutorul unui dezumidificator, un dispozitiv conceput pentru a elimina umiditatea in exces din aer, iar cand umiditatea scade sub limita convenabila o putem ajusta cu ajutorul unui umidificator de aer.

Printre multe lucruri necesare pentru a mentine conditiile corespunzatoare intr-o pivnita sau intr-o crama vin este o intelegere clara a importantei umiditatii si a rolului sau in procesul de invechire si de pastrare a vinului la o calitate superioara. La fel de important ca si vinul, sunt dopuri de pluta, sticla, eticheta vinului si conditiile in care acestea sunt pastrate.


De ce umiditatea este o amenintare pentru calitatea vinului?

Vinul poate fi usor distrus de o serie de factori, printre care se afla si umiditatea. Umiditatea se refera la cantitatea de vapori de apa continuta in aer. Niveluri incorecte de umiditate in crama pot conduce la compromiterea integritatii etichetei si a dopului de pluta, care afecteaza, la randul lor, calitatea generala a colectiei de vin.

In cazul in care umiditatea in crama sau in pivnita de vinuri este prea scazuta, dopurile de pluta se vor usca, sticlele nu vor mai fi inchise etans, permitand aerului sa patrunda si vinului sa se evapore usor. In plus, oxigenul din aer la contactul cu vinul va crea o reactie chimica de oxidare, vinul se va strica si, in timp, va ajunge sa aiba acelasi gust ca otetul.

In schimb, in cramele sau pivnitele de vinuri prea umede, se creeaza condens, mucegai, ciuperci si tot felul de mirosuri neplacute. In plus, dopurile de pluta vor prinde mucegai, distrugand astfel vinul. Etichetele de pe sticle de vin pot, la randul lor, sa se deterioreze din cauza mucegaiului. Acestea sunt extrem de importante, afectand nu doar prezentarea generala si estetica sticlei, dar si valoarea ca investitie a vinului.


Cum se poate atinge nivelul ideal in crame si beciuri?

Pentru depozitarea vinului este nevoie de un echilibru in ceea ce priveste umiditatea. Un nivel de umiditate de 70% este de obicei recomandat, dar intre 50 - 80% este considerat acceptabil, la o temperatura de 10-12 ºC. Nivelurile de umiditate pot varia in functie de localizarea geografica, de sezon, de modul in care este construita si izolata pivnita. Verificarea nivelului de umiditate se poate face cu ajutorul unui termo-higrometru, un aparat special care va indica umiditatea si temperatura din incapere.

Firma Life Art Distributie va poate oferi solutii viabile pentru ambele tipuri de situatii: umiditatea prea scazuta sau umiditate in exces.

Cea mai eficienta si mai simpla metoda pentru cresterea nivelului de umiditate intr-o crama ramane, utilizarea unui umidificator. Propunerea noastra este umidificatorul profesional produs de firma germana Venta. Disponibil in patru modele, umidificatorul Venta are capacitatea de a regla nivelul de umiditate in incaperi de la 20 pana la 300 de mp. Aparatul functioneaza doar pe baza de apa rece, de la robinet, nu elimina abur cald care ar putea sa conduca la cresterea temperaturii sau la crearea condensului, este foarte robust si rezistent si are un consum redus de energie electrica. Principalul sau avantaj este, insa, faptul ca dispozitivul este prevazut cu un sistem de autoreglare, in sensul ca elimina in incapere doar atata umiditate de cat este nevoie, fara a interveni riscul unei supraumidificari.

Daca problema cu care va confruntati este, insa, umiditatea in exces, solutia pe care v-o recomandam este dezumidificarea. In functie de marimea cramei sau pivnitei de vinuri si de gravitatea problemei, putem interveni cu un dezumidificator casnic (potrivit pentru incaperi de pana la 50 mp) sau cu un dezumidificator profesional, care va scoate fortat excesul de umiditate.

Ambele timpuri de dezumidificatoare au la baza principiul condensarii, cu recircularea de aer, apa extrasa putand fi colectata fie intr-un rezervor, fie direct la o scurgere printr-o conducta.

Dezumidificatoarele casnice sunt prevazute cu higrostat incorporat, un compresor rotativ, dezghetare electronica, lumina de avertizare care indica atunci cand rezervorul de apa este plin, protectia preaplin automata (opreste aparatul atunci cand rezervorul este plin), filtru usor accesibil, usor de curatat.

Aceste dezumidificatoare sunt silentioase si economice, consumul de energie fiind sub 1kW/h.

In cazul unei inundatii sau a producerii de condes puternic, care pot afecta calitatea colectiei de vinuri, cel mai indicat ar fi o interventie in forta, cu ajutorul unor dezumidificatoare profesionale care au capacitatea de a usca peretii in profunzime si nu doar umezeala de la suprafata, eliminand riscului aparitiei de mucegai. In acest sens, va recomandam dezumidificatoarele Aerial, produse in Germania, cu o performanta la fel de buna si la temperaturi mai scazute. Acestea pot fi achizitionate sau inchiriate, in functie de nevoile pe termen lung ale clientului.

Controlul umiditatii intr-o crama sau pivnita nu trebuie neglijat sub nicio forma, intrucat umiditatea este unul dintre factorii principali care isi pun amprenta in timp asupra calitatii si valorii de piata a vinului. Exista solutii usor accesibile si foarte eficiente care va ajuta sa mentineti sub control umiditatea, iar noi va stam la dispozitie cu sfaturi si cele mai bune produse in vederea protejarii investitei dumneavoastre.


Despre Life Art Distributie

Life Art Distributie este importator si distribuitor autorizat in Romania a umidificatoarelor si purificatoarelor de aer Venta, a dezumidificatoarelor Aerial si a instrumentelor de masura si control al umiditatii Gann. In plus, firma noastra ofera si o serie de servicii de inchiriere de umidificatoare, dezumidificatoare de aer, ventilatoare, turbine de caldura, aeroterme, aparate de aer conditionat mobil si instrumente de masura pentru a veni in intampinarea nevoilor constructorilor.

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea