Social

#costanda #satul francez #vanzare

Constanda a vandut 1,6 hectare din Satul Francez cu 68 milioane euro

„In primul rand, mi-am platit datoriile – 6,5 milioane de euro la primarie si sapte milioane la banca“, declara omul de afaceri.

Dupa ce a asteptat opt ani de zile ca Primaria Capitalei sa-l puna in drepturi, cu hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, omul de afaceri Costel Constanda a incheiat afacerea anului: el a vandut cu 68 de milioane de euro, unei companii grecesti, 1,6 hectare de teren din cele 2,8 hectare pe care le avea in lux si va demola constructiile existente.

Satul Francez a fost construit de firma franceza Bouygues, in urma unui contract incheiat cu Primaria Capitalei pe vremea primarului Crin Halaicu. Dupa mai multi ani, firma a ramas datoare statului roman si Satul Francez a fost preluat de AVAS. Ulterior, primaria a cumparat cu 11 milioane de euro constructiile de pe terenul aferent Satului Francez si a devenit proprietara a intregului complex.

Omul de afaceri a cumparat de la fostii proprietari dreptul litigios asupra a 3,3 hectare de teren aflat sub Satul Francez, iar in anul 2001 a castigat in instanta dreptul de proprietate asupra acestuia. Primarul Traian Basescu a vrut sa pastreze Satul (care inca nu fusese cumparat integral de la AVAS) si i-a oferit lui Constanda, la schimb, in baza Legii 10/2001, 3,3 hectare in Parcul Bordei.

Constanda a vrut sa construiasca acolo unele cladiri de locuinte si agrement, dar municipalitatea s-a opus. Omul de afaceri s-a considerat furat, pentru ca terenul, daca era construibil, nu avea aceeasi valoare ca cel din Satul Francez si s-a adresat instantei, care i-a dat dreptate.

Ca sa nu plateasca daune de aproape 18 milioane de euro, municipalitatea a acceptat in final sa il repuna in drepturi pe Constanda pe 2,8 hectare de teren in Satul Francez, adica acolo unde fusese initial proprietatea revendicata .

Toate acestea au durat aproape opt ani de zile, iar intre timp, omul de afaceri – care se imprumutase la banca pentru plata drepturilor litigioase si a altor cheltuieli – a fost nevoit sa vanda 5.000 de metri patrati din terenul pe care l-a avut in Parcul Bordei.

„Acolo, noii proprietari vor sa faca o sala de sport, cu piscina si, la suprafata, doar o cafenea, restul totul va fi sub pamant, ca sa ramana parcul. Cei care au ceilalti 3.000 mp vor sa faca o cladire de P+1. Proiectele sunt frumoase si se incadreaza in PUZ -ul aprobat”, ne-a mai spus Constanda.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea