Social

Conspiratie SUA-Italia impotriva Iranului

Serviciile secrete italiene si Pentagonul au pregatit o lovitura de stat la Teheran dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Planul, denumit Ghorbanifar, a fost pus la punct la Roma si urmarea debarcarea regimului iranian. Costul operatiunii era estimat la peste 5 milioane de dolari.

Dupa evenimentele de la 11 septembrie, intre 10 si 13 decembrie 2001, la o adresa conspirativa a serviciului de informatii al armatei italiene - SISMI - din centrul Romei, din zona Pietei Spania, au avut loc o serie de intalniri confidentiale cu responsabili ai Ministerului american al Apararii, scrie publicatia italiana „ La Repubblica ". De partea americana au participat Larry Franklin si Harold Rhode, functionari de la Pentagon.

Tradatori in Garda Revolutiei

Din partea disidentei iraniene au participat legendarul negustor de arme Manucher Ghorbanifar - unul din protagonistii scandalului Iran - contra din 1986, un emigrant iranian neidentificat rezident in Maroc, fost responsabil in fortele Gardienilor Revolutiei, precum si un oficial in functie din cadrul armatei ideologice a regimului islamic din Iran.

Negustorul iranian de arme a propus scoaterea din functiune a sistemului public de transport de la Teheran, pentru a provoca panica in randul populatiei, in cazul punerii in aplicare a scenariului secret.

Planul poate fi oricand reactivat

Acest plan a fost adus la cunostinta SISMI si a premierului de atunci, Silvio Berlusconi, care s-au aratat dispusi sa-l sustina, inclusiv cu bani, afirma „ La Repubblica ".

Pana la urma, „Ghorbanifar" nu a mai fost pusa in practica, dar se stie ca nu a fost dat uitarii si este an de an supus unei evaluari. Daca in 2001 era vorba de 5 milioane de dolari pentru schimbarea regimului iranian, in 2002, planul Ghorbanifar era evaluat deja la 25 milioane de dolari.

Din rateurile SUA in Iran

In 1953, CIA il indeparta de la putere pe premierul Mossadegh, care nationalizase companiile petroliere si-l reinstalau pe sahul Mohamed Reza Pahlavi, filoamerican. Timp de 25 de ani, Agentia l-a ajutat sa ramana la putere. Cu aportul CIA, sahul a format politia secreta, Savak, care a torturat si ucis mii de iranieni.

Multi iranieni considera ca din aceasta cauza a crescut popularitatea lui Khomeyni. Cel mai rasunator esec al CIA s-a inregistrat in 1979, cand 53 de persoane erau luate ostatice in ambasada din Teheran de catre sustinatorii ayatollahului Khomeiyni. Trei dintre acestea erau agenti CIA.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea