Social

Conservatorii si UDMR il tin pe Nastase in functie

Dupa ce s-au chinuit sa ajunga la o intelegere politica cu pesedistii pentru a netezi drumul catre debarcarea lui Nastase si a lui Vacaroiu din fruntea forului legislativ, aliatii s-au trezit ieri ca toate planurile lor au fost sabotate chiar din interiorul coalitiei de guvernamant, respectiv de catre conservatorii botezati de Traian Basescu "solutia imorala", dar si de udemeristi. Pentru ca au aflat ca la Senat proiectul de lege a minoritatilor nationale a fost respins, deputatii UDMR au cerut urgent o pauza de consultari intre liderii grupurilor parlamentare ale coalitiei si, in cele din urma, puterea a impus amanarea votului final asupra regulamentului Camerei Deputatilor, desi acordul cu opozitia prevedea ca acesta sa fie aprobat ieri si publicat imediat in "Monitorul Oficial".

Proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale a fost respins, ieri, de Senat, dupa ce senatorii UDMR au parasit sala, nemultumiti de faptul ca din textul legii a fost eliminat capitolul privind infiintarea Consiliilor Nationale ale Autonomiei Culturale.





Dupa ce s-au chinuit sa ajunga la o intelegere politica cu pesedistii pentru a netezi drumul catre debarcarea lui Nastase si a lui Vacaroiu din fruntea forului legislativ, aliatii s-au trezit ieri ca toate planurile lor au fost sabotate chiar din interiorul coalitiei de guvernamant, respectiv de catre conservatorii botezati de Traian Basescu "solutia imorala", dar si de udemeristi.



Cu cateva minute inainte ca deputatii sa dea votul final la noul regulament, vestea ca senatorii au respins legea minoritatilor nationale i-a pus pe jar pe udemeristi. Acestia au cerut urgent o pauza de consultari intre liderii grupurilor parlamentare ale coalitiei, amenintand ca vor boicota votul la regulament. Cel mai grav este ca la scandalul generat de legea minoritatilor au contribuit si unii senatori liberali care au votat impotriva ori s-au abtinut de la vot. Problema urma sa fie discutata tot aseara, in cadrul intalnirii liderilor formatiunilor de la putere. Reuniunea se anunta deosebit de aprinsa avand in vedere pozitiile radicale pe care se situau udemeristii si conservatorii. Pe de alta parte, inainte de a supune l vot legea minoritatilor, senatorii apucasera sa aprobe regulamentul privind revocarea lui Vacaroiu.


Legea minoritatilor a dezbinat puterea


Potrivit acordului dintre putere si opozitie, deputatii urmau sa dea votul final la regulament, ceea ce parea deja o simpla formalitate. Alesii se pregateau sa astepte cele 25 de zile pana la decizia Curtii Constitutionale pentru a trece efectiv la inlocuirea pesedistului Adrian Nastase cu liberalul Bogdan Olteanu. Atmosfera din plen era una extrem de relaxata, Nastase facandu-si aparitia si discutand chiar cu posibilul sau succesor. Liderul PSD comenta ca ai sai colegi de partid lucreaza la sesizarea prin care urmau sa atace la Curtea Constitutionala articolul 25 referitor la revocarea lui. Informatiile privind pozitia PSD erau insa contradictorii, Nastase sustinand ca partidul a stabilit sa voteze impotriva proiectului de regulament, in timp ce liderul grupului PSD, Viorel Hrebenciuc, afirma pe holuri ca PSD se va pronunta in favoarea acestuia, data fiind intelegerea cu reprezentantii coalitiei de guvernamant. Totul a sarit in aer in momentul in care udemeristii au fost informati de colegii lor de la Senat ca legea minoritatilor a picat in plenul Camerei superioare din cauza opozitiei manifestate de conservatori si de unii liberali. Stirea a fost suficienta pentru a-i face pe deputatii UDMR sa bata in retragere si sa ceara o pauza de consultari la Camera Deputatilor, chiar inaintea votului final asupra regulamentului. Fara sa precizeze despre ce este vorba, deputatul Marton Arpad a venit la microfon solicitand intreruperea lucrarilor, spre uimirea mai multor deputati ai puterii si ai opozitiei care habar nu aveau ce se intamplase la cativa pasi de sala lor de sedinta.


Conducerea coalitiei urma sa medieze conflictul


Desi se anuntase o pauza de 30 de minute, tensiunea s-a prelungit, alesii plimbandu-se pe holuri si nestiind ce sa faca. Pesedistii incepusera deja sa jublieze, sustinand ca udemeristii vor iesi de la guvernare, in vreme ce alti alesi vehiculau din nou teza anticipatelor. In cadrul consultarilor, liderii grupurilor parlamentare ale coalitiei au acceptat solicitarea UDMR de a amana pana azi votul asupra regulamentului, urmand ca intreaga criza sa fie dezamorsata de catre Consiliul National de Coordonare al coalitiei, programat sa se intruneasca ieri seara. Udemeristii erau extrem de suparati pe colegii lor de coalitie conservatori si chiar pe liberali. Liberalul Bogdan Olteanu declara ca senatorii PNL care au pus umarul la declansarea acestei crize vor regreta amarnic votul lor asupra legii minoritatilor nationale, ei fiind pasibili de sanctiuni. Situatia putea fi indreptata la Camera Deputatilor, care este si Camera decizionala in cazul legii minoritatilor, insa aliatii trebuiau sa-i convinga pe conservatorii lui Dan Voiculescu sa isi schimbe pozitia. Asta ca sa-i impace pe udemeristi si sa-i determine sa voteze regulamentul deputatilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea