Social

Conservatorii darama sandramaua coalitiei

Conservatorii nu au respectat nici ieri intelegerile luate la nivelul conducerii coalitiei si s-au opus dezbaterii in regim de urgenta a Statutului minoritatilor . Actul normativ a "picat" la vot in urma cu o saptamana si in Senat, ajungandu-se la contre serioase intre partidele coalitiei. Daca pana acum sagetile suierau intre PD si PNL, frontul de lupta a fost acaparat de conservatori si udemeristi. In cadrul Comitetului Ordinii de zi, organism format din liderii grupurilor parlamentare si abilitat sa se pronunte asupra discutarii cu celeritate a diferitelor proiecte, reprezentantii PC in conducerea Camerei inferioare au blocat ieri dezbaterea actului normativ in procedura de urgenta.

Deputatul UDMR Kelemen Hunor a iesit furios din sedinta liderilor, acuzandu-i pe conservatori de faptul ca au calcat in picioare acordul politic din interiorul coalitiei,declarand ca "cine tradeaza o data, tradeaza si a doua oara". Deputatul UDMR a mers mai departe, punand sub semnul intrebarii relatiile cu conservatorii si facand aluzie la intregul istoric al disputelor din interiorul coalitiei inca de la instalarea la guvernare.

Conservatorii sustin insa ca vor respecta angajamentul de promovare a statutului minoritatilor. Ei mai pretind ca a fost vorba despre o problema oarecum tehnica si nu politica, presedintele Dan Voiculescu chemandu-i pe subalterni la cabinetul sau, pentru ca era programat Biroul Politic al partidului.

Cel mai multumit de turnura pe care au luat-o ieri discutiile de la Camera Deputatilor a fost presedintele acestui for, Adrian Nastase, care a reusit sa impuna termenul de 45 de zile - adica procedura normala - pentru dezbaterea proiectului inainte de a intra in plen. Aliatii nu au dorit sa comenteze prea mult incidentul creat prin absenta conservatorilor. In schimb, UDMR, prin vocea presedintelui Marko Bela, a lasat sa se inteleaga ca nu accepta decat respectarea intelegerii "clare si ferme" din cadrul coalitiei si ca formatiunea pe care o conduce poate astepta acest moment chiar si jumatate de an. In legatura cu decizia luata ieri la Camera Deputatilor privind respingerea procedurii de urgenta in cazul adoptarii statutului minoritatilor, Marko Bela a declarat ca 20 de zile ar fi fost suficiente pentru dezbaterea proiectului.





In pofida recentei intelegeri dintre liderii coalitiei, statutul minoritatilor naste noi conflicte intre partenerii de guvernare, ajungandu-se la acuzatii grave de tradare si punandu-se sub semnul intrebarii colaborarea dintre UDMR si PC, dar si dintre toate partidele componente ale coalitiei. Din cauza conservatorilor, puterea nu a reusit ieri sa impuna discutarea legii minoritatilor in regim de urgenta la Camera Deputatilor.


Tradare, tradare, dar sa stim si noi! Conservatorii au facut un prim pas in incalcarea acordului dintre liderii coalitiei, acord potrivit caruia statutul minoritatilor urma sa fie promovat la Camera Deputatilor in forma sustinuta de guvern si dorita de UDMR. Ca si cum scandalul generat de respingerea legii la Senat nu era de ajuns, reprezentantii PC in conducerea Camerei inferioare au blocat ieri dezbaterea actului normativ in procedura de urgenta, parasind practic sala de sedinte a Comitetului Ordinii de zi, organism format din liderii grupurilor parlamentare si abilitat sa se pronunte asupra discutarii cu celeritate a diferitelor proiecte.


"Cine tradeaza o data tradeaza si a doua oara"


Deputatul UDMR Kelemen Hunor a iesit furios din sedinta liderilor, acuzandu-i pe conservatori de faptul ca au calcat in picioare acordul politic din interiorul coalitiei. "Noi am sustinut procedura de urgenta, dar reprezentantii PC au refuzat. Mai mult, ei au iesit din sala chiar inaintea votului. Cine tradeaza o data tradeaza si a doua oara", a declarat Kelemen Hunor, referindu-se la precedentul creat la Senat. Deputatul UDMR a mers mai departe, punand sub semnul semnul intrebarii relatiile cu conservatorii si facand aluzie la intregul istoric al disputelor din interiorul coalitiei, inca de la instalarea la guvernare: "Din pacate, este o problema veche de 10 luni de zile. Este o problema permanenta, insa nu-mi dau seama cat de grava este".


Reprezentatul PC, scos din sedinta de seful Dan Voiculescu


Varianta prezentata de conservatori este insa usor diferita, ei sustinand ca ceea ce s-a intamplat la sedinta conducerii Camerei Deputatilor nu este o incalcare a intelegerii din cadrul coalitiei si afirmand ca PC va respecta angajamentul de promovare a statutului minoritatilor. Ei mai pretnd ca a fost vorba despre o problema oarecum tehnica, si nu politica, mai exact, liderul grupului lor, Bogdan Pascu, nu a putut participa la sedinta si l-a delegat pe colegul sau Mihei Andrian-Sirojea. Desi avea ordinea de zi in fata si stia ca urmeaza sa se transeze delicata problema prin vot, Mihei Andrian-Sirojea spune ca a trebuit sa paraseasca sedinta de urgenta din cauza unui telefon primit de la seful sau de partid, Dan Voiculescu. Acesta l-ar fi chemat la cabinetul sau pentru ca era programat Biroul Politic al partidului, sedinta la care a participat si celalalt reprezentant al PC in conducerea Camerei Deputatilor, vicepresedintele Daniela Popa .


Aliatii nu vor sa dea amploare incidentului


Cert este ca, in ciuda doleantelor Palatului Victoria si ale udemeristilor, Adrian Nastase a reusit sa impuna un termen extrem de "generos" pentru elaborarea raportului asupra legii respinse deja de senatori. Pe langa faptul ca proiectul va urma procedura normala a celor 45 de zile inainte de a intra in plen, conducerea Camerei Deputatilor a stabilit ca acesta sa fie analizat de mai multe comisii: comisia juridica, comisia de cultura si cea de invatamant. Invocand importanta actului normativ, Nastase a sustinut ca nu se putea accepta regimul de urgenta, adica avizarea de catre comisii in doar trei zile si apoi dezbaterea in plen. Aliatii nu au dorit sa comenteze prea mult incidentul creat prin absenta conservatorilor, democratul Ioan Oltean precizand ca, oricum, acordul din cadrul coalitiei nu prevedea promovarea actului normativ cu celeritate, ci doar sustinerea lui de catre toate partidele aflate la putere.

"Coalitia are majoritatea in comisii si vom incerca sa urgentam dezbaterea legii la nivelul acestora", a declarat sec Oltean, adaugand ca spera ca cei de la PC sa isi respecte angajamentul si sa voteze statutul minoritatilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea