Social

Consecintele unei alimentatii haotice

Urticaria, hipertensiunea arteriala, obezitatea si diabetul sunt numai cateva dintre rezultatele unui stil de viata incorrect.

Stresul cotidian ne modifica substantial stilul de alimentatie. Nu mai avem mese regulate, consumam alimente incomplet preparate si bogate in conservanti .

Consecintele alimentatiei haotice, desi nu sunt imediat observate, sunt usor de recunoscut. Potrivit conf. dr. Sorin Tiplica, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina din Bucuresti, printre afectiunile care se instaleaza imediat se numara urticaria postalimentara. Ea poate aparea in urma consumului de oua, alune, peste, ciocolata, mezeluri , fructe de mare etc.

Urticaria este o reactie alergica a organismului, manifestata sub forma unor bubite rosii aparute pe corp si insotite de prurit ( mancarimi ).

La aceste persoane consultul medical trebuie acordat in urgenta. Obezitatea, diabetul zaharat sau dislipidemiile, cunoscute sub numele de boli metabolice, dar si hipertensiunea arteriala sunt si ele in stransa legatura cu alimentatia neregulata (bogata in sare) si cu un regim de viata incorect.

Alimentele naturale protejeaza celulele

Medicii spun ca multe dintre aceste boli ar putea fi prevenite daca am manca alimente naturale, in special fructe si legume ( struguri , afine, rodii, morcovi, rosii etc.).

Acestea nu numai ca ne mentin in limite normale greutatea corporala, dar, gratie antioxidantilor continuti, ne protejeaza celulele din organism, impiedicand transformarea aberanta sau distrugerea lor prematura.

"Printre sursele naturale de antioxidanti naturali se mai numara ceaiul verde, cacao, nucile, citricele, vinul rosu, care contine polifenoli, morcovii - bogati in betacaroten, precum si restul fructelor si legumelor intens colorate in rosu si verde. Antioxidantii inclusi sistematic in alimentatie exercita o actiune protectoare la nivelul celulelor", a precizat dr. Tiplica.

Neutralizarea radicalilor liberi

Capacitatea antioxidantilor de a neutraliza radicalii liberi (structuri care declanseaza reactii de oxidare la nivel celular) a determinat cercetatorii sa studieze atent numeroasele substante naturale in scopul identificarii celor mai eficienti antioxidanti.

Pentru a putea clasifica proprietatile biochimice ale acestora, se masoara capacitatea absorbtiei radicalilor de oxigen (prescurtat ORAC). Necesarul zilnic de antioxidanti este de 3.000 – 5.000 ORAC.

Antioxidanti continuti de alimente

"Referitor la valoarea ORAC, a absorbtiei radicalilor de oxigen, a alimentelor, s-a constatat ca cele mai bogate in antioxidanti sunt fructele de padure", a explicat conf. Sorin Tiplica.

Iata cateva exemple de valori ORAC pentru cate un gram de fruct sau leguma: mure - valoare 24 ORAC; usturoi - 19,25 ORAC; spanac – 12,6 capacitate de absorbtie a radicalilor liberi; prune – 9,5; struguri rosii si portocale – 8; struguri albi – 4,5; ceapa – 4; conopida – 3,5; grepfrut roz – 4,75.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea