Social

Condamnare pentru contaminare

Exista romani infectati cu HIV care nu au fost niciodata la un control medical . Mai mult, peste 500 au mers la doctor, dar au fost pierduti din evidenta autoritatilor. Legea ii pedepseste pe cei care infecteaza cu buna stiinta cu pina la 10 ani inchisoare.


La sfirsitul lunii septembrie 2005, in Romania existau oficial peste 11.000 de bolnavi de SIDA, dintre care numai 7.500 s-au prezentat la control si au facut tratament, potrivit raportului realizat de Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA (CNLAS). Cei mai multi sint persoane peste 14 ani. Exista insa si o categorie a celor care au fost pierduti din evidenta, in numar de peste 500, care nu primesc nici tratament, nici consiliere in legatura cu riscurile pe care le implica purtarea virusului HIV. Sint persoane care au fost inregistrate si testate, dar care nu s-au mai prezentat la control si nici nu au mai fost evaluate, a ex-plicat vicepresedintele CNLAS, Mariana Mardarescu.

Zece ani de inchisoare pentru infectarea constienta

Pentru a impiedica raspindirea maladiei SIDA in Romania, autoritatile au conceput legi care ii pedepsesc drastic pe cei care infecteaza alte persoane cu buna stiinta. Legislatia in domeniu, in vigoare din 2002, prevede ca un bolnav care stie ca are SIDA este obligat sa-i spuna partenerului sexual. Iar daca persoana infectata cauzeaza intentionat imbolnavirea altei persoane, pe-deapsa este de pina la 10 ani de inchisoare. Pina acum nu am intilnit un astfel de caz, cel putin nu care sa fie documentat. Dar, e simplu de demonstrat, pentru ca cei care au fost la control au semnat o fisa care atesta cunoasterea diagnosticului, a spus Adrian Streinu Cercel, copresedinte al Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA. Mai mult, pacientul trebuie sa anunte atit medicul curant, cit si pe cel stomatolog ca este infectat cu virusul HIV .

Acelasi raport al Comisiei Anti-SIDA arata ca, de obicei, boala se transmite prin contactul sexual in rindul heterosexualilor. Din totalul de aproape 2.500 de infectii, in mai mult de jumatate din cazuri virusul a fost contactat in timpul actului sexual intre un barbat si o femeie. Iar de la inceputul anului pina in luna septembrie, cele mai multe teste HIV din tara s-au facut la cerere, ocazional sau pentru gravide. Mai mult, romanii vor sa fie siguri si inainte de a se casatori, astfel ca s-au facut peste 2.000 de controale prenuptiale. Din totalul de peste 120.000 de teste HIV, doar 702 au iesit pozitive.

Preotii propovaduiesc lupta anti-SIDA


In cadrul campaniilor de informare, Biserica Ortodoxa s-a angajat sa-si instruiasca preotii pentru a informa, la rindul lor, enoriasii asupra riscurilor de infectie cu virusul HIV. Preotii vor participa la seminarii de instruire, dupa care vor merge in comunitatile religioase pe care le conduc pentru a-si invata enoriasii cum sa se apere de SIDA si cum sa ii inteleaga pe cei deja bolnavi sa nu ii priveasca ca pe niste ciudati, a spus Dorel Nicolae Motoc, preot si reprezentant al Patriarhiei Romane.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea