Social

#lege #reguli #concediu medical #ministerul sanatatii

Concediile medicale vor fi verificate de politie

Romanii care isi iau concediu medical vor fi verificati la domiciliu de reprezentanti ai angajatorilor, ai Casei de Asigurari si ai Politiei, iar daca nu sunt gasiti acasa, nu vor mai primi indemnizatia de asigurari sociale , precizeaza un proiect al Ministerului Sanatatii.
 
Ministerul Sanatatii vrea sa modifice sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel incat acesta sa nu mai poata fi fraudat, iar concediile sa le primeasca romanii care chiar au nevoie de ingrijiri medicale. 

Noul proiect de lege al Ministerului prevede masuri care dau posibilitatea autoritatilor sa verifice daca persoana care a solicitat concediul medical necesita, intr-adevar, ingrijiri medicale. Pacientii care nu primesc ingrijiri in spital vor putea fi verificati daca se afla la domiciliu sau alta resedinta aleasa. In situatia in care acestia nu sunt gasiti, nu vor primi indemnizatia de asigurari sociale aferente concediului medical.
 
Amenzi pentru cei care platesc gresit indemnizatiile 
 
Totodata, noile norme dubleaza amenzile pentru cei care incalca legea in acordarea concediilor medicale. Astfel, cei care refuza nejustificat plata indemnizatiilor, le calculeaza sau le platesc gresit vor primi amenzi cuprinse intre 2.500 lei si 5.000 lei, dublu fata de cuantumul prezent, iar eliberarea certificatelor de concedii medicale fara respectarea regulilor se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei.

Prelungirea concediului care se va putea face incepand cu a 61-a zi, fata de cea de-a 91 zi cum era prevazut in legislatia veche, iar concediul va putea fi prelungit de catre medicul specialist pana la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurarilor sociale.
 
Cateva afectiuni, insa, sunt exceptate de la reguli, pentru ele acordandu-se certificate de concediu medical pentru perioade stabilite diferit de bolile comune. Astfel, durata concediilor pentru tuberculoza , neoplazii,  SIDA, a concediilor pentru sarcina si lauzie, ingrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de munca si pentru carantina, precum si pentru risc maternal nu diminueaza numarul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afectiuni.

MS estimeaza ca noile reguli vor reduce cu 20% cheltuielile, prin diminuarea numarului de certificate medicale eliberate, si vor insemna si economii de peste 140 milioane lei mii lei in acest an si peste 189.000 milioane lei, anual, in urmatorii 4 ani.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea