Social

Concedii pierdute la loteria atentatelor

"Suntem peste tot, iar voi nu va aflati in siguranta oriunde v-ati duce si orice ati face", pare a fi mesajul lansat de gruparile teroriste in urma cu cativa ani si confirmat dincolo de orice dubiu o data cu atacurile care au vizat, saptamanile trecute, statiuni turistice din Egipt si Turcia. Inducerea panicii si a sentimentului de nesiguranta si amplificarea acestor stari pana la psihoza reprezinta, dincolo de numarul victimelor, scopul principal al actelor teroriste. Tactica adoptata in ultima perioada arata clar ca atacatorii nu se mai multumesc sa-si smulga cu brutalitate victimele din rutina de zi cu zi, asa cum a fost cazul la New York si Washington in septembrie 2001, la Madrid in martie 2004 sau la Londra in iulie 2005.
EFECT PSIHOLOGIC. Cunoscute pentru afluxul de turisti straini, organizatiile teroriste isi ating scopurile cu maxima eficienta, demonstrand ca lumea devine din ce in ce mai mica pentru cei care spera ca s-ar putea pune la adapost "evadand" intr-o tara unde sa uite, chipurile, de amenintarea sub care isi traiesc viata de zi cu zi, de nivelul galben, portocaliu sau verde al alertei instituite de guvernele nationale si de filtrele si controalele de la fiecare pas.

Riscanta nu mai este doar calatoria cu avionul, trenul sau metroul. Riscant nu mai este doar sa fii american sau membru al vreunei natiuni aliate a SUA, nici sa te duci la munca in fiecare zi. A devenit riscant si sa incerci sa te pui la adapostul palmierilor sau umbrelelor din statiuni exotice sau sa iti petreci noaptea in vacarmul localurilor luxoase. Tactica nu este neaparat noua. Au aplicat-o mai intai separatistii basci care tinteau statiuni turistice din Spania, pentru a-si creste vizibilitatea si a-si populariza mesajul politic. Ei au inteles primii ca socul celor loviti este cu atat mai mare, cu cat singurul lor stres zilnic este ce meniu sa mai aleaga, ce atractie turistica sa mai viziteze si, in general, ce pofte sa mai faca pentru a se simti bine, pentru a se simti in vacanta. Lovind pe fondul acestei uitari de sine pe care o dau relaxarea si placerea, teroristii se vad castigand potul cel mare.

EFECT ECONOMIC. Dincolo de impactul psihologic, atentatele care au drept tinte statiunile turistice atrag si consecinte de ordin economic. In tari precum Turcia si Egiptul, pentru care turismul reprezinta surse de venit fara de care economia nationala ar cunoaste dezechilibre profunde, astfel de consecinte pot fi dezastruoase.

6 MILIARDE DE DOLARI. La randul lor, oficialii sunt ingrijorati si considera ca afacerile vor avea de suferit pe termen lung. Unii se tem ca va fi nevoie de trei ani pentru ca oamenii sa recapete increderea in zonele preferate din aceasta tara. Cehia si Olanda au anulat deja toate calatoriile catre Sinai, unde a avut loc un grav atac in octombrie 2004, in timp ce numerosi turisti se intorc acasa dupa vacanta intrerupta brutal la sfarsitul saptamanii trecute, iar anumite companii aeriene sisteaza vanzarile de bilete.

Turismul este ramura-cheie a economiei egiptene. Anul trecut, tara a fost vizitata de 8 milioane de oameni, care au adus bugetului 6 miliarde de dolari. In 2010, Egiptul isi propusese sa primeasca 16 milioane de turisti, intr-un sector cu aproximativ 650.000 de salariati.

13 MILIOANE DE TURISTI. In Turcia, doar exporturile reprezinta o sursa de venit mai consistenta decat turismul si doar constructiile mobilizeaza mai multi angajati. De atractiile turistice ale tarii profita anual 13 milioane de vizitatori, cei mai multi provenind din Germania si Marea Britanie, dar si din Rusia sau Cehia. Numarul turistilor a cunoscut deja o oarecare scadere intre 2002 si 2003, ca urmare a apropierii de Irak. Autoritatile se tem ca atentatele din zone precum Kusadasi sau Cesne ar putea dezechilibra sectorul turistic, in conditiile in care Turcia, aspiranta la statutul de membru al Uniunii Europene, are nevoie de bani pentru investitii si de o imagine cat mai buna.

LANGA NOI. Nici Turcia nu a avut parte de un sezon turistic linistit. In ultima perioada, doua atentate au insangerat statiunile turistice Cesme si Kusadasi. La 10 iulie, mai mult de 20 de persoane au fost ranite de explozia unei bombe in statiunea Cesme. La 16 iulie, teroristii au aruncat in aer un microbuz in statiunea Kusadasi, de la Marea Egee, omorand 5 persoane si ranind alte 13. Ambele atentate au fost revendicate de catre militantii kurzi, care au mai dus la indeplinire astfel de atentate in Turcia si in trecut, fiind responsabili de moartea a peste 37.000 de persoane in decurs de 20 de ani.

REVENDICARE. Un grup care sustine ca are legaturi cu temuta organizatie terorista Al-Qaeda a revendicat atentatele, ca razbunare pentru "crimele comise impotriva musulmanilor". Comunicatul, aparut pe Internet, era semnat de Brigazile Abdullah al-Azzam ale organizatiei Al-Qaeda in Levant si Egipt.

Cele mai multe victime sunt de origine egipteana, dar sunt si multi cetateni straini, turisti. Este vorba despre sapte straini, printre care un ceh si un italian, probabil doi britanici. Alte zeci de persoane sunt disparute si peste 200 ranite, iar oficialitatile au avertizat ca acest bilant ar putea creste. Potrivit unui raport care nu a fost deocamdata confirmat, acest atentat are legatura cu atacurile de anul trecut, cand trei explozii au distrus hoteluri populate de turisti israelieni in Taba si alte doua statiuni din Sinai.

ROMANII NU MAI PLEACA IN EGIPT. Statiunea Sharm El-Sheik a inceput deja sa fie ocolita de turistii romani, speriati de atentatele recente. Agentiile de turism se tem ca nu vor mai avea cereri pentru aceasta destinatie, fiind nevoite sa gaseasca alte obiective atractive pentru clienti.

Atentatele din Sharm El-Sheikh lovesc grav industria turistica, atat la nivelul Egiptului, cat si la nivel mondial, sunt de parere reprezentantii agentiilor romanesti din domeniu. Statiunea in care s-au produs atacurile s-ar putea sa iasa din circuitul turistic anul acesta, cred reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Totusi, interesul turistilor pentru Egipt s-ar putea pastra, acestia orientandu-se catre alte statiuni de renume, cum ar fi Hurghada. Chiar daca aceasta statiune nu a fost afectata niciodata de atentate, fluxul turistic va fi totusi diminuat in perioada urmatoare.

IN RETRAGERE. "Atentatele vor afecta aceasta destinatie prin scaderea drastica a interesului turistilor pentru Sharm El-Sheikh. Cel putin sase luni, acest lucru se va resimti", a declarat Lucia Morariu, presedintele ANAT. Ea nu a putut preciza care sunt, la acest moment, pierderile financiare suferite de agentii, dar a subliniat ca operatorii de chartere sunt cei care suporta consecintele in primul rand. "Destinatia va fi afectata cu siguranta. Deja o parte din turistii care aveau sejur in Egipt la inceputul lunii august a hotarat sa se retraga. In perioada urmatoare va trebui, probabil, sa ne gandim la altceva. Egiptul era cea mai buna destinatie exotica pentru toamna, foarte cutata mai ales de cei care nu isi puteau lua concediu vara", ne-a declarat Elena Anghel, manager al Agentiei Paralela 45.

OPTIMISM. Daca unii operatori se tem ca turistii nu vor mai alege Egiptul, alte agentii spera ca aceasta tendinta sa fie una trecatoare si tara piramidelor sa revina in interesul romanilor in scurt timp. "O perioada va fi destul de greu, lumea va fi speriata, impactul psihologic este mare dupa aceste atentate. Dar probabil ca in trei-patru luni turismul in aceasta zona se va revigora", este de parere Carmen Pavel, director general al Agentiei JInfo Tours. Tour-operatorii cauta acum sa se orienteze catre zone mai sigure, mai putin amenintate, pentru a le putea oferi turistilor vacante in siguranta.

REVERSUL MONEDEI. Chiar daca sunt evenimente tragice, atentatele care au avut loc in ultima perioada in statiunile turistice din Egipt si Turcia vor influenta pozitiv fluxul de turisti din tara noastra. Romania este privita ca o destinatie sigura, iar agentiile spera ca acest atu sa conduca la cresterea numarului de vizitatori pe litoral, precum si la munte, in Delta Dunarii sau la pensiunile turistice. ANAT preconizeaza ca turistii romani vor calatori, in finalul acestui sezon, mai putin peste hotare, principalul criteriu fiind siguranta destinatiei alese. "Totodata, este de asteptat ca numarul turistilor straini care vor opta pentru o vacanta in Romania sa depaseasca cresterea prognozata de 15% pentru acest sezon", se arata intr-un comunicat al ANAT.

MOARTEA MERGE IN VACANTA
88 de oameni au murit si alte 200 de persoane au fost ranite intr-o serie de atentate devastatoare cu bomba care au lovit, sambata noapte, binecunoscuta statiune turistica egipteana Sharm El-Sheikh. Desi Sharm El-Sheikh este cunoscuta drept o statiune linistita, teroristii nu s-au sfiit sa o atace cu brutalitate, la o ora la care multi turisti se bucura de agitata viata de noapte. In noaptea de vineri spre sambata, la ora locala 1:15, barurile si cafenelele din Sharm El-Sheikh erau pline-ochi cu turisti si localnici, care au fost luati prin surprindere de cele trei explozii aproape simultane, devastatoare, ce au insangerat strazile. Martorii deflagratiilor au povestit ulterior agentiilor de stiri cum panica s-a raspandit foarte repede, toata lumea a inceput sa tipe si sa se agite, confuza. Prin contrast, atacurile au fost extrem de bine organizate si coordonate. Doua masini-capcana, in care este posibil sa se fi aflat atacatori sinucigasi, au explodat simultan la ora 1:15, la distanta de doar trei kilometri. O a treia bomba a explodat imediat dupa aceea, in apropiere de o zona de plaja unde turistii obisnuiau sa se plimbe noaptea. Un hotel de lux a fost distrus si transformat intr-o gramada de moloz. Plaja a fost improscata cu ramasite omenesti.
TEFERI
In prezent, in Sharm El-Sheikh se afla 61 de turisti romani, 11 sositi prin intermediul unei agentii din Romania, iar 50 plecati in sejur cu zboruri charter de pe aeroportul din Budapesta, potrivit datelor Asociatei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Nici unul dintre acestia nu s-a numarat printre victime, zonele unde sunt cazati fiind departe de cele afectate de atentate. Turistii plecati din Romania se vor intoarce in tara maine dimineata, la finalul sejurului. Reprezentantii ANAT spun ca romanii nu si-au exprimat dorinta de a parasi statiunea mai repede, dar vor fi mai precauti si vor evita sa paraseasca zona hotelului. In prezent, din ratiuni de securitate, aeroportul si cursele de feribot din Sharm El-Sheikh au fost inchise. Operatorii de turism romani sunt in legatura permanenta cu turistii din acea destinatie si incearca sa limiteze starea de panica si disconfort creata de aceste evenimente nedorite, se arata intr-un comunicat al ANAT.

De altfel, imediat dupa atentate, Ministerul de Externe de la Bucuresti a activat o celula de criza care tine legatura cu rudele celor care au ales sa-si petreaca vacanta la Sharm El-Sheikh. Persoanele din Romania care detin informatii despre cetateni romani care s-ar fi aflat in Sharm El-Sheikh in noaptea de 22 spre 23 iulie si care nu reusesc sa ia legatura direct cu acestia pot apela celula de criza a Ministerului de Externe.

SIGURANTA, CONCEPT FARA CONTINUT
Un fel de "lista neagra" au pus la punct si expertii grupului AON, numarul doi in ierarhia mondiala a asigurarilor. Este vorba, mai precis, de o "harta neagra" care apreciaza nivelul si natura amenintarii teroriste din diverse tari ale lumii. Potrivit estimarilor AON, destinatiile cel mai putin riscante sunt Romania, Ungaria, tarile baltice si statele scandinave. La polul opus se situeaza Irakul, Israelul, Arabia Saudita, Afganistanul, India, Pakistanul, Nepalul, Somalia si Columbia. Grade ridicate de risc au Rusia, Turcia, Filipine, Indonezia, Algeria, Liban, Iordania, Burundi, Uganda, Georgia. Risc ridicat are Europa Occidentala, dar si SUA, Australia si Egiptul.

ATENTATELE DIN EGIPT

La data de 23 iulie 2005, 88 de oameni au murit si alte 200 de persoane au fost ranite intr-o serie de trei atentate devastatoare cu bomba, care au lovit binecunoscuta statiune turistica egipteana Sharm El-Sheikh.

ATENTATELE DE LA LONDRA

La 7 iulie 2005, o organizatie cu legaturi cu Al-Qaeda a organizat un atac simultan la Londra, deflagratiile producandu-se in trei metrouri si un autobuz. 56 de persoane, printre care si o romanca, au murit, iar peste 700 au fost ranite.

ATENTATELE DIN TURCIA

La 10 iulie, mai mult de 20 de persoane au fost ranite de explozia unei bombe in statiunea Cesme. La 16 iulie, militantii kurzi au aruncat in aer un microbuz in statiunea Kusadasi, de la Marea Egee, omorand 5 persoane si ranind alte 13. Printre victimele atentatului nu s-a aflat nici un roman desi statiunea Kusadasi este destinatia preferata de vacanta a mii de turisti din Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea