Social

#viza #republica moldova #investitii #alegeri

Companiile mixte romano-moldovene dau faliment din cauza vizelor lui Voronin

Cetatenii romani vor continua sa aiba nevoie de vize pentru a intra in Republica Moldova , cel putin pana cand Uniunea Europeana nu va ridica regimul de vize pentru cetatenii moldoveni. Aceasta precizare a presedintelui moldovean, Vladimir Voronin a fost amintita de acesta astazi, in ziua in care in Moldova au loc alegeri anticipate . Pana acum, peste 200 de companii romano-moldovene au fost nevoite sa se inchida din cauza neacordarii vizelor pentru romani.

Jurnalistii de la Chisinau l-au intrebat pe presedintele in exercitiu al Moldovei care sunt relatiile cu Romania, mai ales in conditiile alegerilor anticipate. Raspunsul sefului statului a fost va aceste relatii “trebuie sa fie bune, amicale, ca si cu oricare alt vecin”, insa depind foarte mult de Romania, “care nu trebuie sa vina cu idei de nationalism, unionism", dupa cum noteaza Jurnal de Chisinau.

Aproximativ 220 de firme mixte romano-moldovene ai-au intrerupt activitatea dupa introducerea vizelor pentru cetatenii romani, deoarece managerii lor nu au mai putut intra in Republica Moldova. Acest anunt a fost facut de catre directorul centrului Expert-Grup, Valeriu Prohnitchi, care a prezentat raportul periodic "Euromonitor". Documentul subliniaza faptul ca in prima jumatate a anului 2009, climatul de afaceri din Republica Moldova s-a deteriorat iar investitiile straine s-au redus.  

Potrivit lui Prohnitchi, dupa introducerea regimului de vize, mai multe companii cu capital romanesc au fost nevoite sa-si sisteze activitatea in fosta republica sovietica, din cauza procedurilor complicate de obtinere a vizelor pentru proprietarii, partenerii sau angajatii societatilor respective. Iar Romania ocupa anul trecut locul 4 in topul investitorilor straini din Republica Moldova.

Aceste declaratii vin astazi, in conditiile in care in Republica Moldova au loc alegeri anticipate. Potrivit exit-poll-urilor, la pranz, comunistii conduceau in preferintele alegatorilor, insa procentul lor nu le permite sa aleaga singuri presedintele. De aceea sefii comunisti spun ca ar fi dispusi sa alcatuiasca o coalitie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea