Social

#comisia europeana #ce #infringement #procedura #scrisori #avertisment

Comisia Europeana pregateste scrisorile de avertizare pentru Bucuresti

Romania va primi avertismente din partea Comisiei Europene. Institutia europeana pregateste astazi opt proceduri de avertizare pentru incalcarea legislatiei comunitare de catre tara noastra, Executivul de la Bucuresti urmand a primi scrisori oficiale de la Bruxelles, un prim pas in declansarea procedurii de infringement .

Dintre cele opt puncte care ii sunt reprosate Guvernului roman, patru vizeaza piata interna a gazului si energiei electrice, dar si capacitatile de transport si de stocare a gazelor si a energiei electrice. Potrivit Realitatea TV, Bucurestiului ii sunt reprosate lipsa de transparenta in ceea ce priveste accesul la retelele de gaz natural , faptul ca a aplicat preturi reglementate in cazul consumatorilor non-casnici de electricitate, dar si ca nu a informat executivul comunitar despre obligatiile din domeniul serviciilor publice.

In luna mai a acestui an, Comisia Europeana a avertizat Executivul de la Bucuresti si in legatura cu problemele din domeniul mediului, pentru care tara noastra risca de asemenea declansarea unei noi proceduri de infringement.

Ce inseamna procedura de infringement

Trimiterea scrisorilor oficiale de la Bruxelles este prima etapa in declansarea procedurii de infringement impotriva taii noastre, procedura care are trei faze. Daca la doua luni dupa trimiterea scrisorii, statul avertizat nu da nici un raspuns plauzibil, Comisia trimite un aviz.

Peste alte doua luni, daca statul nu raspunde din nou sau Comisia nu este multumita de raspunsul primit, institutia europeana emite un “aviz motivat”, ale carui prevederi trebuie indeplinite in termen de maxim 2 luni de catre statul membru.

In cazul in care statul membru nu se conformeaza in termen, Comisia Europeana trimite cazul Curtii de Justitie care comunica statului membru care sunt masurile de remediere impuse si termenul pana la care statul trebuie sa se conformeze. Daca statul membru nu respecta decizia, Comisia retransmite cazul Curtii de Justitie care stabileste penalitatile care vor fi aplicate statului membru vizat.

Tara noastra a avut de infruntat anul trecut 38 de actiuni pornite de CE pe motiv de nerespectare a obligatiilor europene. Dintre acestea, 13 se refereau la incompatibilitatea normelor juridice cu legislatia comunitara sau aplicarea lor incorecta, restul facand trimitere la necomunicarea masurilor de aplicare a directivelor comunitare.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea