Social

Colesterolul, cu bune si rele

Suntem cu totii constienti de faptul ca nivelul marit de colesterol poate provoaca accidente cardiovasculare, infarcturi cardiace, ateroscleroza si diverse alte boli. Multi insa nu stiu despre importanta colesterolului in organism. Ca orice lucru pe lumea asta, colesterolul are parti rele si parti bune. Cea mai mare cantitate de colesterol se produce in ficat sau intestin, prin transformarea diferitor nutrienti, indeosebi grasimi saturate . Aceasta substanta grasa este prezenta si in creier, in glandele suprarenale si in tecile fibrelor nervoase. INDISPENSABIL In ceea ce priveste partile bune ale acestuia, ele au o importanta extrem de mare. Colesterolul existent in piele este transformat in vitamina D, sub actiunea razelor ultraviolete. Contribuie la transformarea carbohidratilor si este principalul furnizor de hormoni steroizi suprarenali. Colesterolul intra in componenta tuturor tesuturilor din organism si este necesar pentru producerea hormonilor sexuali masculini si feminini. Acesta, impreuna cu alte grasimi, nu pot fi dizolvate in sange. Ele sunt transportate de la si catre celulele de lipoproteine, care sunt de doua feluri. Lipoproteinele cu densitate mica (LDL), cunoscute ca si "colesterol rau", transporta cam 65% din colesterolul sanguin la celule si favorizeaza depunerea grasimilor pe artere. "Colesterolul bun", adica lipoproteinele cu densitate mare(HDL), transporta, dimpotriva, surplusul de colesterol din celule si din sange, readucandu-l apoi la ficat pentru a fi eliminat din organism. CUM REDUCEM COLESTEROLUL Pentru reducerea colesteroului se recomanda consumul de salata verde, lamaie, uleiuri crude presate la rece, ceapa, usturoi, cartofi, ridichi, morcovi cruzi, vinete, untura de peste, ghimbir, linte, fasole verde, migdale, avocado, otet de mere , piper rosu, soia, iaurt. Fructele, legumele si cerealele contin cantitati foarte mici de colesterol sau deloc. Fibrele solubile din tarate de ovaz, orez si porumb pot reduce nivelul de colesterol . Infuziile din anumite plante ca: anghinare, mesteacan, papadie , maces, paducel, salvie, nuc, traista ciobanului, reduc de asemenea nivelul acestuia, consumate in cantitate de circa de 500 ml pe zi. Pentru cei care au colesterolul ridicat (hipercolesterolomie), exercitiile fizice sunt foarte benefice. Fumatul, stresul, cofeina, medicamentele, zaharul rafinat, aditivii alimentari sau poluarea determina cresterea colesterolului. Daunatoare sunt si grasimile saturate care se gasesc in carnea de vita, de porc, de pui, unt, smantana, lapte si alte produse lactate . IDEI GRESITE Este gresita conceptia ca dieta si activitatea fizica sunt suficiente pentru scaderea acestuia. Ele sunt intr-adevar importante, dar in multe cazuri e necesara medicatia. La fel si ideea ca untul inlocuit de margarina ajuta la scaderea colesterolului. Desi este considerat un pas, ambele contin multa grasime, de aceea trebuie consumate in cantitati moderate. Ipoteza ca oamenii slabi nu pot avea nivelul colesterolului marit (nr.: hipercolesterolomie) este iarasi gresita. Cei supraponderali sunt mai vizati, dar si cei slabi trebuie sa-si verifice colesterolul periodic. Sloganul "etichetele ma pazesc" trebuie evitat. Majoritatea etichetelor de nutritie de pe alimente mentioneaza ca acestea au un continut scazut de colesterol, dar pot contine in schimb grasimi saturate. Daca vrei sa afli mai multe metode de a-ti mentine sanatatea si frumusetea aboneaza-te la newsletterul Sanatate.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea