Social

#declaratii medici #pacienti strainatate #pacienti #bacterii #infectii #colectiv

#COLECTIV Pacientii internati in strainatate, contaminati cu bacterii agresive

Ranitii din Club Colectiv, internati in strainatate, erau contaminati cu bacterii luate, cel mai probabil, din spitalele din Romania. Microbii puteau duce la infectii ce puteau complica starea victimelor, sustin medicii din Belgia.

Una dintre victimele infectate cu bacterii este Andrei Catalin Szilagyi, in varsta de 23 de ani. Acesta se afla in Belgia, la Spitalul Militar Reine Astrid. Logodnica acestuia a declarat ca tanarul a ajuns la spital cu infectii.

"In Belgia, insa, la un moment dat ni s-a spus si acest lucru, ca a venit cu infectie, asta fiind si motivul pentru care el se poate misca doar in camera si nu are voie sa umble pe sectie", a declarat Sonia Stoichita, logodnica lui Andrei, pentru digi24.ro.

Unul dintre medicii din Bruxelles a recunoscut ca victimele erau infectate cu bacterii rezistente in momentul in care au fost transferate. "Unul dintre lucrurile pe care l-am constatat in momentul in care pacientii au sosit si in zilele care au urmat este acela ca acestia erau purtatorii unor bacterii rezistente", a spus Serge Jenesse, coordonatorul Centrului de Arsuri din Bruxelles, citat de digi24.ro.

In acelasi timp, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli infectioase Matei Bals declara ca pacientii nu erau infectati cu bacterii ci colonizati.

"Aceasta infectie intraspitaliceasca poate fi data de un germene propriu cu care pacientul este colonizat sau un germene pe care sa-l ia de la un alt pacient care sta vizavi de patul sau. Si aceasta este adevarata infectie nosocomiala de care se face vorbire", a declarat medicul Adrian Streinu-Cercel.

"Pacientii, la admisie, pareau sa fie colonizati cu un anumit tip de bacterie. COLONIZATI, atentie, si nu infectati. E o diferenta majora intre colonizare si infectare. Colonizarea poate sa nu genereze un proces infectios.

Noi suntem peste tot: la nivelul foselor nazale, al tractului respirator, pe maini, la nivelul tubului digestiv, chiar si al tractului urinar. Daca nu am fi colonizati nu am putea sa crestem si nu am putea sa ne dezvoltam. Pentru ca aceste microorganisme care ne colonizeaza, ne populeaza pe dinafara si prin interior produc o serie de elemente deosebit de importante, cum ar fi vitaminele, fara de care nu am creste. Asadar colonizare inseamna populare, nu infectie

Mai mult decat atat, medicii belgieni si-au luat si marja de siguranta pe care ne-o luam si noi cand cineva intra intr-un spital, si anume au spus ca "pe zi ce trece, pentru fiecare zi care trece si se sta in spital, exista un risc minim de a dezvolta o infectie. Ceea ce este perfect adevarat. Asta inseamna ca in orice spital, si in Romania si in SUA sau Franta, peste tot in lume exista riscul ca un pacient sa dezvolte infectie intraspitaliceasca. Ea poate fi data de un germene propriu, cu care pacientul este colonizat sau cu un germene pe care sa-l ia de la un alt pacient, care este vizavi de patul sau. Aceasta este adevarata infectie nosocomiala. Comunicatul medicilor belgieni spune ca pacientii au fost colonizati, nu infectati, ne se face referire la niciun germen de spital, adica care sa aiba rezistenta modificata", a explicat medicul Adrian Streinu-Cercel, potrivit romaniatv.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea