Social

# 1 an colectiv #supravietuitori colectiv #tragedie Colectiv #morti colectiv #colectiv

#Colectiv. 3 marturii sfasietoare, la 1 an de la tragedie

Astazi se implineste un an de la tragedia care a indurerat o tara intreaga si a fost singura care a avut efecte concrete, ducand inclusiv la schimbarea unui guvern. Chiar si asa, acum, supravietuitorii sunt departe de a se fi recuperat, iar ranile sufletesti sunt inca adanci in inima celor care au pierdut pe cineva in fatidica seara de 30 octombrie 2015.

La cateva zile distanta am vazut si ca mi-au fost taiate doua degete si atunci am intrat in depresia care m-a macelarit foarte foarte multa vreme. Cred ca sufletul m-a durut cel mai tare si ma doare mai mult decat tot la ora asta.

Pavlos Gabriel supravietuitor Colectiv

Tedy este arhitect. Sau era, inainte de Colectiv. Tedy a petrecut luni bune in spital, iar dupa 90 de zile petrecute la Viena a fost data afara din spital pentru ca statul roman nu-si platise datoriile. Tedy mai are doar patru degete. Si urmeaza sa-i mai fie amputat unul. Tedy are trupul brazdat de cicatrici pentru ca pielea ei nu a fost suficienta pentru a acoperi corpul ars in proportie de  45%. Cu toate acestea, Tedy este o supravietuitoare. Este puternica, lipsita de ura si ranchiuna, este fericita ca e in viata si reinvata sa traiasca. "Mi s-a luat piele pentru grefe integral de pe picioare. A ajuns pe burta si pe spate la fel. Jumatate sunt arsa, jumatate sunt luata piele pentru grefe. Pentru ca nu au prins primele grefe, au trebuit sa repete procedeul si efectiv nu au avut de unde sa mai ia", a declarat tanara pentru ProTv.

Socul vederii degetelor amputate a fost urias. "M-au intrebat daca as vrea sa imi vad mainile in momentul in care mi se schimba bandajele, practic sa nu ma mai adoarma. Si am zis ca da, eram destul de curioasa, dar primul impact nu l-am manageriat foarte bine. Am refuzat sa ma mai uit. Nu ma asteptam sa fi fost atat de grav."

Cristian Matei, cunoscut drept Mumu, este un alt supravietuitor din Colectiv: "Moartea lui Teo si a celorlalti 63 de tineri este cel mai dureros lucru. Nu ma intereseaza ranile pe care le am si faptul ca poate am ramas mutilat din treaba asta, chiar nu ma intereseaza, dar faptul ca au murit 64 de tineri nevinovati mi se pare revoltator, asta ma doare cel mai mult si de asta vin aici, ca sa ma asigur ca n-o sa uit niciodata ce s-a intamplat aici." Mumu a petrecut saptamani intregi in spitalele din Romania si apoi in Israel. Considera ca a supravietuit dintr-un noroc. Dar cele trei luni de agonie nu au fost usoare nici pentru el, nici pentru familie. Recunoaste ca au fost momente cand nu si-a recunoscut copiii in fotografia aratata de sotia sa, Oana. 

O poveste sfasietoare este cea a lui Pavlos. La doar 15 ani, a trecut pe langa moarte de trei ori. O data in Colectiv si de doua ori in spital. De Anul Nou, cand s-a trezit din coma, spune ca practic s-a nascut din nou. Pavlos era in Colectiv alaturi de doi prieteni, Laur si Mihai. Acesta din urma, in scaun cu rotile. Pavlos si Laur au reusit sa-l scoata pe Mihai afara. Primul spune chiar ca a calcat pe alti oameni ca sa o faca, iar acum ii pare rau. "Asta e partea cea mai terorizanta pentru mine. A trebuit sa calc oameni in picioare ca sa ies de acolo si imi pare mai mult decat rau. Efectiv eu nu stiu daca mi-am calcat oamenii acolo, prieteni sau… oameni care nu meritau pasii mei calcati pe capul lor. Si nimeni nu merita asta, dar a fost o lipsa de alegere", spune Pavlos, intr-un amplu interviu acordat ProTV. 

Pavlos este de un an in Belgia, acolo unde inca este tratat pentru ranile sale. Medicii spun ca a fost cel mai dificil caz. El spune ca norocul sau a fost povestea salvarii lui Mihai. Un gest altruist, sincer, care probabil a fost atat de impresionant pentru medicii belgieni incat l-au luat la tratament in tara lor. Si bine au facut. Chiar daca ranile lui Pavlos sunt inca vizibile, iar recuperarea va fi una de lunga durata, adolescentul va trai. Spera la normalitate, dar, din pacate, normalitatea pe care si-o doreste este imposibil de obtinut. 

"La cateva zile dupa ce m-au scos din coma definitiva, am facut o baie la care nu m-au adormit, fiindca nu mai aveau voie sa-mi dea anestezic. Si-am facut baie cu cap, maini, picioare, spate deschis. Rani deschise. Carne vie aproape. Ma rog, grefe, pe unde erau puse. Si tin minte ca am plans pana am lesinat de durere. Tot la baia aia tin mine ca mi-am vazut si mana. Mi-am vazut mana stanga, care era proaspat grefata pe partea asta a antebratului si grefa era rosie, avea insulite de sange prin ea. Si m-am speriat teribil si am zis: e imposibil ca aia sa fie mana mea. Si am inceput sa plang... Mi-am vazut picioarele, care erau… erau razuite. Ca sa imi puna piele de pe picioare pe maini sau unde mai era nevoie. Si am intrebat: o sa mai arate ca zona asta, unde era ca pielea mea, practic, normal si mi-au spus ca nu. Si atunci am facut, asa, o cadere nervoasa. La cateva zile distanta am vazut si ca mi-au fost taiate doua degete si atunci am intrat in depresia care m-a macelarit foarte foarte multa vreme. Cred ca sufletul m-a durut cel mai tare si ma doare mai mult decat tot la ora asta", a povestit Pavlos franturi din cosmarul prin care a trecut.

64 de tineri au murit in urma tragediei din 30 octombrie 2015 din Colectiv. Alte zeci au fost raniti. Unii se afla inca prin spitale. Vinovatii nu au fost inca pedepsiti. Dincolo de cei responsabili direct de aceasta tragedie, vietile a sute de oameni au fost afectate si datorita sistemului medical defectuos. Tragedia Colectiv continua si astazi. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea