Social

# cod galben de inundatii #cod portocaliu de inundatii #viituri #inundatii romania #inundatii

Cod portocaliu de inundatii! Zonele afectate de viituri

Romania se afla sub avertizare de cod galben si portocaliu de inundatii, anunta Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Codul portocaliu de inundatii este valabil pentru judetele Maramures, Satu Mare si Bistrita-Nasaud, pana la ora 14:00. Bazinele adectate sunt: Tisa – afluentii mici aferenti sectorului aval S.H. Sighetu Marmatiei, Tur, Iza, Ruscova, Vaser, Lapus si afluentii de dreapta ai Somesului Mare aferenti sectorului aval S.H. Nepos.

Mai mult, hodrologii au emis o atentionare de cod galben de inundatii, valabila pana vineri, pe sase bazine hidrografice. Astfel, pana pe 24 februarie, ora 10:00, pe raurile din bazinele hidrografice Tisa (afluentii mici de pe sectorul romanesc), Viseu, Iza, Tur, Lapus (judetele Maramures si Satu Mare), Somesul Mare (judetele Bistrita Nasaud si Cluj), afluentii mici ai Somesului aferenti sectorului aval Dej (judetele Cluj, Salaj, Maramures si Satu Mare), Crasna (judetele Salaj si Satu Mare) se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale si cresteri importante de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie.

"Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare in bazinele hidrografice: Tur – bazin superior, Sapanta, Mara, Firiza, Cavnic si Suciu", arata Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor.

Inundatiile au facut deja ravagii, ieri. Zeci de curti din comunele galatene Pechea, Cuza Voda si Slobozia Conachi au fost lovite de viitura, iar topirea zapezii risca sa aduca cantitati mai mari de apa in localitati. Anul trecut, in octombrie, potopul a acoperit casele satenilor.

In comunele galatene Cuza Voda, Pechea si Slobozia Conachi au fost inundate, in noaptea de marti spre miercuri, aproximativ o suta de gradini si curti dupa ce zapada de pe versanti s-a topit. Raurile Rea si Suhu continua sa se umfle, dar pana acum nicio casa nu a fost afectata. Reprezentantii Apelor Romane si cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) dau asigurari ca gospodariile din cele trei localitati nu vor fi inundate, potrivit libertatea.ro.

Sursa foto: dejeanul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea