Social

# vremea in romania #vremea in bucuresti #cod portocaliu furtuna #cod portocaliu canicula # avertizari meteo #romania

Cod PORTOCALIU de furtuni violente! Care sunt zonele afectate!

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de vreme rea, cu furtuni violente, ploi torentiale si grindina, valabil pentru 19 judete din tara. Alte 13 judete se afla sub avertizare de tip cod galben de vreme rea. In acelasi timp, ce mai mare parte a tarii continua sa fie sufocata de canicula.

COD PORTOCALIU de frutuni violente

In intervalul 29 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 23:00  Moldova si nordul Munteniei, zona Carpatilor Meridionali si Orientali se afla sub atentionare de tip cord portocaliu de vijelii puternice si grindina.

“In judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Vrancea, Galati, Buzau, Braila, Prahova si zona de munte a judetelor Valcea, Arges, Dambovita, Sibiu, Brasov, Covasna si Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica deosebit de accentuata. Vor fi vijelii puternice, intensificari ale vantului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descarcari electrice si grindina. Local vor fi averse torentiale, iar cantitatile de apa vor depasi 25...40 l/mp.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de frutuni violente

Intervalul 29 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 23:00, Maramuresul, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei si al Dobrogei si local  zonele montane se afla sub avertizare cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata.

„In intervalul mentionat, in Maramures, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei si al Dobrogei si local in zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata, ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, local averse ce vor avea si caracter torential si, izolat, grindina.

Astfel de fenomene, dar pe arii mai restranse, vor fi si in restul teritoriului.” Anunta ANM.

Vremea in  BUCURESTI

Vremea se va mentine caniculara, indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati, iar pana la sfarsitul saptamanii disconfortul termic se va mentine deosebit de accentuat. Valorile temperaturii maxime se vor situa in jurul a 38...39 de grade, iar temperatura minima va avea valori, in general, de 20...22 de grade. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab si moderat, exceptand dupa-amiaza si seara zilei de joi (29 iulie), cand vor fi conditii pentru fenomene asociate instabilitatii atmosferice.

Canicula persista in restul tarii

COD GALBEN de canicula

In intervalul 29 iulie – 1 august este in vigoare, pentru majoritatea tarii un cod galben de canicula, fiind vizate fenomene precum: val de caldura, disconfort termic ridicat si canicula.

„ In intervalul mentionat, valul de caldura va persista in cea mai mare parte a tarii, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In regiunile vestice, sudice si local in restul teritoriului va fi canicula. Temperaturile maxime la scara intregii tari se vor situa, in general, intre 34 si 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor cobori sub 20 de grade.”, anunta ANM.

COD PORTOCALIU de canicula

In intervalul 29 iulie – 1 august este in vigoare un cod portocaliu de canicula in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ilfov, Municipiul Bucuresti si sudul judetului Caras-Severin, fiind fenomene precum: val de caldura persistent si disconfort termic deosebit de accentuat.

„Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sambata si duminica (29, 30, 31 iulie si 1 august), in judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ilfov, Municipiul Bucuresti si in sudul judetului Caras-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa frecvent intre 38 si 40 de grade.

Valul de caldura va persista si la inceputul saptamanii viitoare in regiunile sudice si sud-estice, unde disconfortul termic se va mentine deosebit de accentuat.”, avertizeaza ANM.

Surse foto: pexels.com, meteoromania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea