Social

# avertizare de inundatii #inundatii romania #inundatii

Cod galben si portocaliu de INUNDATII pe rauri din 13 judete! Care sunt zonele vizate

Hidrologii au emis mai multe avertizari de inundatii, de tip cod galben si portocaliu, valabile in urmatoarele ore. Sunt vizate rauri din 13 judete din Romania. 

 

Potrivit Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) fenomenele hidrologice asteptate sunt periculoase si ai o probabilitate mare de intensificare in special pe raurile din judetul Bistrita Nasaud.

COD GALBEN de inundatii

In intervalul 19.09.2022 ora 12:00 – 20.09.2022 ora 16:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Tisa – sector aferent S.H. Valea Viseului, Viseu, Iza, Lapus (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare (judetul Bistrita Nasaud), Somesul Mic – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Bihor si Cluj), Crisul Repede – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetele: Cluj si Bihor), Crisul Negru (judetele: Bihor si Arad), Crisul Alb – bazin amonte S.H. Gurahont si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Gurahont (judetele: Hunedoara si Arad), Mures – bazin amonte S.H. Glodeni, Niraj (judetele: Harghita si Mures), Aries – bazin amonte S.H. Campeni si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Campeni (judetele: Alba si Cluj), Bistrita – bazin amonte S.H. Carlibaba si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Carlibaba – amonte Ac. Izvoru Muntelui (judetele: Suceava, Neamt si Harghita).

In intervalul 19.09.2022 ora 12:00 – 20.09.2022 ora 09:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Mures – afluentii aferenti sectorului aval S.H. Branisca (judetele: Hunedoara si Arad), Bega – bazin amonte S.H. Faget si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Faget – amonte S.H. Balint (judetul Timis), Bistra – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Caras Severin).

COD PORTOCALIU de inundatii

In intervalul 19.09.2022 ora 18:00 – 20.09.2022 ora 09:00 pe raurile din bazinele hidrografice: Tur – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Satu Mare), Iza – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior, Lapus – bazin superior si afluenti bazin mijlociu si inferior (judetul Maramures), Somesul Mare – bazin amonte S.H. Rodna si afluentii aferenti sectorului aval S.H. Rodna (judetul Bistrita Nasaud).

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate si intensitate mai mare pe unele rauri din judetul Bistrita Nasaud. Se ridica incepand cu data de 19.09.2022 ora 12:00 Avertizarea Hidrologica din celelalte bazine hidrografice avertizate anterior.

Ce inseamna, mai exact codul galben si portocaliu de inundatii si cat sunt de periculoase

COD GALBEN: Risc de viituri sau cresteri rapide ale nivelului apei, care necesita o vigilenta sporita in cazul desfasurarii unor activitati expuse la inundatii. Se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte de inundatii locale. In sectiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depasiri ale COTEI DE ATENTIE/Fazei I de aparare.

COD PORTOCALIU: Risc de viituri majore generatoare de revarsari importante, care pot conduce la inundarea de gospodarii si obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanti, torenti, paraie si viituri rapide pe raurile mici cu posibile efecte severe de inundatii locale. In sectiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depasiri semnificative ale COTEI DE INUDATIE/FAZEI a II-a de aparare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensitatii deosebite a fenomenelor hidrologice prevazute a fi periculoase, se pot inregistra pagube economice insemnate si poate fi pusa in pericol viata oamenilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea