Social

#aer tropical #vreme instabila #grindina #cod galben #vreme rea #furtuni #romania # ploi torentiale

Cod galben de vreme instabila si un val de aer tropical peste Romania. Cum va fi vremea in urmatorul interval

Un val de aer tropical aduce temperaturi insuportabile in Romania. Astazi, mercurul din termometre va urca pana la 34-35 de grade la umbra. Insa, dupa canicula revin vijeliile, ploile si vremea instabila, avertizeaza ANM.

"Pe tot parcursul saptamanii, vremea va fi caracterizata de valori de temperatura care vor duce la o incalzire semnificativa pentru o ultima decada a lunii iunie in tara noastra. Ecartul valorilor de temperatura se va situa intre 25 pana la 35 grade Celsius, posibil chiar peste 35 grade in zonele de campie, la umbra.

In acelasi timp, vorbim in a doua parte a intervalului de o probabilitate ridicata de fenomene asociate instabilitatii atmosferice pentru ca pe parcursul dupa-amiezii, asa cum se intampla de fiecare data, caldura asociata cu gradul mare de umezeala in atmosfera reprezinta ingredientul specific pentru formarea de averse si descarcari electrice”, a explicat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) Elena Mateescu, pentru realitatea.net.

Cod galben de vreme instabila, inclusiv in Capitala

In ciuda valului de caldura care se abate asupra Romaniei, vremea va fi instabila in aproape toata tara.

Cod galben de instabilitate atmosferica si vant puternic

In intervalul 21 iunie, ora 11:00 - 21 iunie, ora 21:00, o mare parte a tarii se afla sub atentionare de tip cod galben de vreme instabila. Sunt vizate fenomeme de intensificari ale vantului si instabilitate atmosferica temporar accentuata.

„In intervalul mentionat, in Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si local in Transilvania, temporar vantul va avea intensificari (viteze la rafala de peste 55...75 km/h si izolat 80 km/h) si vor fi perioade cu vijelii, frecvente descarcari electrice, grindina si averse torentiale. Cantitatile de apa vor depasi 20...30 l/mp.

Indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unitati al disconfortului termic in sudul Olteniei, sudul si estul Munteniei, vestul Dobrogei si in extremitatea sudica a Moldovei.”, avertizeaza ANM.

Cod galben de vant puternic

In intervalul 22 iunie, ora 08:00 - 22 iunie, ora 21:00, partea de nord-vest a Romaniei se afla sub atentionare de tip cod galben de vreme rea, fiind vizate intensificari ale vantului.

„In intervalul mentionat, in judetele Suceava, Botosani, Neamt, Iasi, Bacau si Vaslui, vantul va avea intensificari cu viteze de 55...75 km/h.”, avertizeaza ANM.

Vremea rea nu ocoleste Bucurestiul 

Vremea rea nu ocoleste nici Capitala. Desi vremea va fi calduroasa, sunt anuntate vijelii, descarcari electrice, ploi torentiale si grindina.

“In intervalul 21 iunie, ora 11:00 - 21 iunie, ora 21:00 vremea va fi calduroasa, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va atinge dupa-amiaza pragul critic de 80 de unitati. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 34 de grade. Cerul va fi variabil, iar vantul va avea intensificari temporare, cu viteze de 55...60 km/h dupa-amiaza cand va fi vijelie si vor fi posibile descarcari electrice, averse si grindina.”, avertizeaza ANM.

Miercuri, temepraturile scad usor, insa vremea ramane deosebit de calduroasa.

„In intervalul 22 iunie, ora 08:00 - 22 iunie, ora 21:00 vremea va fi frumoasa, dar si calduroasa in orele dupa-amiezii. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla in general moderat. Temperatura maxima va fi de 30...31 de grade.”, anunta ANM.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea