Social

#cod galben de ploi #cod galben de ninsori #prognoza meteo #vreme

Cod galben de ninsoare in aprilie! Pompierii, pregatiti sa intervina!

De azi-dimineata, de la ora 9, a intrat in vigoare un cod portocaliu de ninsori pentru 15 judete din Romania. Temperaturile vor scadea brusc, pana la limita inghetului. Totodata, meteorologii au instituit un cod galben de ploi si vant pentru restul tarii. Este cod galben de inundatii in mai multe judete!

”Precipitatiile se vor extinde in sud-vestul Romaniei si in Banat, Oltenia, vestul-nord vestul Munteniei si se pot totaliza cantitati insemnate de apa ce pot ajunge si pana la 40 l/mp. in zonele de munte vor fi mai ales ninsori, chiar consistente in muntii Banatului si Carpatii Meridionali si cu vant puternic ce va ajunge si la 90 - 100 km/h”, a explicat meteorologul ANM Mihai Hustiu, pentru b1.ro. 

Meterologii spun ca in Romania au mai fost astfel de perioade. „Am am mai avut episoade reci in aprilie in anii 1996 si 1997, cand a nins inclusiv in Bucuresti. Acum insa, avem o alternata neobisnuita intre perioadele excesiv de calde, cum a fost in martie si cele excesiv de reci, cum avem in aprilie. Astfel, luna trecuta a fost a doua cea mai calduroasa luna martie din intervalul meteorologic de masurare 1981 – 2010. Dupa aceasta luna, iata ca vine dintr-o data un episod foarte rece. Aceste treceri bruste, contraste meteorologice violente intr-un interval relativ scurt, ne arata ca in acest moment exista prea multa energie in sistemul climatic global care este transportata pe diferite canale. Am mai avut frig in aprilie, dar nu am avut alternante asa de violente”, a declarat Roxana Bojariu, climatolog in cadrul Administratia Nationala de Meteorologie, pentru libertatea.ro.

Din cauza prognozei meteorologilor, care au anuntat racirea severa a vremii, RADET a dat drumul la caldura in Capitala.

Comandament de iarna

Peste 2.000 de pompieri cu 400 de mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina in sprijinul populatiei si autoritatilor publice locale, in contextul conditiilor meteorologice grele anuntate de meteorologi, informeaza un comunicat de presa al IGSU.

Politia Romana este pregatita sa intervina si a anuntat ca mobilizeaza 1.700 de politisti rutieri pe arterele de circulatie din zonele vizate de vreme rea. De asemenea, 300 de jandarmi montani sunt pregatiti sa actioneze zilnic pentru a acorda ajutor celor aflati in dificultate sau pentru a interveni in orice situatie ce necesita o interventie rapida de salvare, informeaza Ministerul Afacerilor Interne.

Mai multe detalii despre vreme gasesti pe vremea.acasa.ro

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea