Social

#canicula romania #instabilitate atmosferica #vreme caniculara #avertizare ANM # avertizare de canicula #canicula

Cod galben de instabilitate atmosferica in Romania! Canicula continua si in weekend

 

Vremea se schimba brusc. Dupa doua zile caniculare vin furtunile si vijeliile in cea mai mare parte a tarii. In weekend insa, cea mai mare parte a tarii se va afla sub atentionare de tip cod galbend e caniula. Valul de caldura va persista peste Romania pana cel putin luni, anunta Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

COD GALBEN de instabilitate atmosferica

In intervalul 1 iulie, ora 12:00 - 1 iulie, ora 21:00, mare parte a tarii se afla sub atentionare de tip cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata. Sunt asteptate vijelii, ploi torentiale si grindina.

„In intervalul mentionat, in nord-vestul, centrul si local in sudul tarii, precum si in zonele de munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata. Aceasta se va manifesta prin intensificari ale vantului si vijelii (cu viteze de peste 55...75 km/h), descarcari electrice, averse torentiale si izolat grindina. Cantitatile de apa vor depasi 20...30 l/mp.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula

In intervalul 2 - 3 iulie un val de caldura se abate peste Romania, ducand la disconfort termic ridicat si temperaturi insuportabile.

„In intervalul mentionat, valul de caldura se va mentine in zonele joase din vestul, sudul si estul tarii, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 36 de grade, iar cele minime intre 17 si 20 de grade.

Indeosebi in a doua parte a zilei de sambata (2 iulie) vor fi manifestari de instabilitate atmosferica accentuata in jumatatea de vest a tarii si la munte, iar duminica (3 iulie) cu probabilitate mai mare in nord-est.”, avertizeaza ANM.

Temperaturi de 36 de grade in Capitala

Si in Capitala se anunta un weekend canicular. Temperaturile cresc pana la 35-36 de grade la amiaza, iar aerul devine irespirabil.

“In perioada 1 iulie, ora 12:00 – 2 iulie, ora 09:00, vremea va fi caniculara, cu disconfort termic ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 35 de grade. Cerul va fi variabil, cu innorari temporar accentuate dupa-amiaza si seara, cand probabilitatea pentru intensificari de scurta durata ale vantului, vijelie, descarcari electrice si averse (2...5 l/mp, izolat posibil peste 10 l/mp) va fi in crestere. Temperatura minima va fi de 19...20 de grade.

In intervalul 2 iulie, ora 09:00 – 3 iulie, ora 21:00, vremea va fi in continuare caniculara, iar disconfortul termic ridicat. Cerul va fi variabil, iar probabilitatea pentru fenomene specifice instabilitatii atmosferice va fi mai ridicata in cursul dupa-amiezilor. Temperaturile maxime vor fi de 34...35 de grade, iar minimele de 18...21 de grade.”, anunta ANM.

COD ROSU si PORTOCALIU de canicula

Astazi, 1 iulie, este cod rosu, portocaliu si galben de canicula. Temperaturile vor ajunge pana la 40 de grade la umbra in anumite regiuni ale tarii.

COD ROSU de canicula

„Vineri (01 iulie), in zonele joase din judetele Arad, Bihor, Satu Mare, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud se vor inregistra temperaturi maxime extreme, ce vor atinge si depasi recordurile absolute ale perioadei. Acestea se vor situa in jurul valorilor de 38...39 de grade in judetele Arad, Bihor si Satu Mare, iar in Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud vor fi 36...37 de grade. Pe parcursul noptilor temperaturile se vor mentine ridicate si doar in orele diminetilor se vor inregistra valori in general de 20...24 de grade.”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de canicula

“Vineri (01 iulie), local in zonele joase din Banat, Transilvania si Moldova valul de caldura va fi persistent, iar temperaturile (diurne si nocturne) se vor apropia de recordurile absolute ale perioadei. Dupa-amiaza se vor inregistra frecvent valori de 36...38 de grade, iar noaptea nu vor cobori in general sub 18...22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat.

Temperaturi maxime apropiate de recordurile absolute ale perioadei se vor inregistra pe arii restranse si in restul Transilvaniei, dar temperaturile minime vor fi mai coborate decat valorile extreme.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula

„In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in toate regiunile, iar disconfortul termic va fi ridicat in zonele de campie si de podis, unde indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 33 si 36 de grade, iar cele minime intre 17 si 20 de grade.”, potrivit ANM.

FOTO: pexels.com, meteoromania.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea