Social

Coalitie impotriva lui Macovei

Mai intai a fost UDMR. Uniunea a propus ca legile anticoruptie sa fie supervizate de coalitie si o acuza pe Monica Macovei ca prin proiectele pe care le promoveaza contribuie la "readucerea nesigurantei si a terorii in randul populatiei". Declaratiile acide ale maghiarilor au survenit dupa ce ministrul Justitiei a acuzat Uniunea ca boicoteaza lupta anticoruptie.

Catre dupa-amiaza, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a respins o solicitare a ministrului Justitiei, Monica Macovei, privind amanarea dezbaterilor la Codul de procedura penala. Dezbaterea din Comisia juridica pe marginea proiectului urmeaza sa se incheie in cursul acestei saptamani, dar amanarea ceruta de Macovei are la baza noi solicitari ale oficialilor europeni, solicitari ce vizeaza, bineinteles, combaterea coruptiei.

Scandalul a izbucnit ieri dupa ce ministrul Monica Macovei a declarat ca cea mai mare opozitie a intampinat-o in cadrul coalitiei, in ceea ce priveste promovarea legilor anticoruptie, din partea UDMR, care se dovedeste a fi "o frana in calea masurilor anticoruptie".

Macovei s-a mai plans ca Uniunea cere supervizarea respectivelor proiecte nu de catre Guvern, ca in cazul celorlalte initiative legislative, ci de catre forurile de conducere ale coalitiei. Cu alte cuvinte, UDMR doreste sa subordoneze justitia factorului politic!

Reactia reprezentantilor Uniunii nu s-a lasat mult asteptata. Marko Bela, presedintele UDMR, a sugerat ca formatiunea sa se opune proiectelor Ministerului Justitiei pentru ca acestea ar fi... proaste si i-a cerut Monicai Macovei sa-si ceara scuze. "Domnia sa, nereusind sa impuna anumite proiecte, proaste, de altfel, acum a inceput sa isi descarce nervii pe maghiari", a incercat liderul UDMR sa deturneze atentia presei de la esenta acuzatiilor venite din partea ministrului Justitiei.

Marko a mai sustinut ca Monica Macovei trebuie sa decida daca poate sa colaboreze sau nu intr-o coalitie. "Resping o astfel de atitudine fata de o formatiune politica a Coalitiei, din care face parte si doamna Macovei, si imi pare rau ca a preluat si dansa o atitudine antimaghiara si anti-UDMR", a mai spus Marko, apeland la "tema" antimaghiara in loc sa arate modul in care formatiunea sa s-a implicat in lupta anticoruptie.

La randul sau, deputatul UDMR Kelemen Hunor a afirmat, referindu-se la membrii Cabinetului Tariceanu, ca Monica Macovei reprezinta "cea mai mare dezamagire a UDMR". Parlamentarul maghiar si colegii sai au uitat, se vede, ca cele mai multe laude venite din partea Uniunii Europene au vizat reforma justitiei si progresele inregistrate in lupta impotriva coruptiei, concepute si promovate de ministrul Macovei.

Si senatorul Zoltan Puskas a fost trimis in fata plenului Senatului sa critice afirmatiile ministrului Justitiei. Acesta a acuzat-o pe Macovei ca refuza depolitizarea unor institutii si ca doreste "readucerea nesigurantei si a terorii in randul populatiei". "Noi, UDMR, nu putem fi de acord cu ignorarea, nici chiar sub cupola luptei anticoruptie, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor.

Noi consideram ca nu putem readuce teama si teroarea in aceasta tara", a spus Puskas, afirmand ca neintelegerile dintre UDMR si ministrul Justitiei pornesc de la perceptia diferita avuta asupra legilor existente, inclusiv a Constitutiei. Senatorul UDMR a mai sugerat ca ministrul Justitiei nu doreste depolitizarea unor institutii, ci crearea unora "paralele".

"Avem institutiile noastre, acestea trebuie sa-si faca datoria", a mai spus secretarul Senatului. In fapt, supararea udemeristilor porneste de la infiintarea Agentiei pentru Controlul Averilor (din pachetul anticoruptie) pe care Uniunea face eforturi sa o amane gasind tot felul de pretexte pentru ca proiectul sa nu ajunga pe masa Parlamentului.

Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a anuntat ca Biroul Permament a stabilit sa ceara Comisiei juridice sa finalizeze dezbaterile asupra Codului de procedura penala in cursul acestei saptamani. Conducerea Camerei a decis sa solicite deputatilor din comisie respectarea termenului stabilit, astfel incat Codul de procedura penala sa intre in dezbaterea plenului, cu raport de la comisie, in cursul saptamanii viitoare.

Intrebat de ce Biroul Permanent nu a tinut cont de solicitarea ministrului Justitiei, Monica Macovei, cu privire la amanarea dezbaterilor asupra Codului de procedura penala, Olteanu a raspuns: "Pentru ca se mai acordase un termen acum doua saptamani si, intre timp, nu s-au depus noi amendamente,astfel incat prelungirea termenului a fost considerata fara obiect".

Potrivit unor surse din Biroul Permanent, impotriva cererii depuse de ministrul Justitiei s-au solidarizat deputatii din toate partidele, mai putin PD. Reprezentantii PNL, UDMR si PC din Biroul Permanent al Camerei au criticat-o ieri cot la cot cu PSD pe Monica Macovei pentru faptul ca ar intarzia nejustificat dezbaterea si adoptarea modificarilor la Codul de procedura penala.

Atitudinea ostila a parlamentarilor a fost motivata de o cerere privind prelungirea discutiilor pe actul normativ amintit al Comisiei juridice pana cand sosesc noile amendamente la Codul de procedura penala.

"Nu este normal ca, pe de o parte, Monica Macovei sa critice prin presa parlamentarii ca nu-si fac treaba si, pe de alta parte, sa impiedice nejustificat dezbaterea Codului de procedura penala, o lege esentiala si pentru integrarea europeana si pentru bunul mers al sistemului juridic", a declarat secretarul Camerei, pesedistul Victor Ponta.

Deputatul UDMR Kelemen Hunor, membru al Biroului Permanent, a incercat sa justifice atitudinea formatiunii sale: "Noi discutam despre un proiect al Guvernului, initiat de Ministerul Justitiei intr-o perioada apropiata, nu acum zece ani de zile. Noi am crezut ca, atunci cand s-a intocmit acest proiect la Guvern, cei care au lucrat la el au fost oameni seriosi.

"Kelemen Hunor a spus ca proiectul a trecut prin Senat, unde "toate amendamentele aduse de ministrul Justitiei la propriul proiect de lege au fost acceptate". La Camera Deputatilor, ministrul Justitiei a cerut procedura de urgenta, dar, sustine Kelemen Hunor, "s-a trezit" ca nu este buna nici varianta votata de Senat si ar fi solicitat Comisiei juridice o amanare pentru a veni "cu noul proiect". Acest fapt ar demonstra ca "ori nu a fost serioasa atunci cand a cerut Camerei procedura de urgenta, ori nu este serioasa acum, cand cere amanarea dezbaterilor pana la un termen nedefinit".

Kelemen Hunor sustine ca rapiditatea votarii este impusa de indeplinirea angajamentelor asumate fata de oficialii europeni. Asta, in conditiile in care restantele legislative fata de UE sunt foarte mari. Dar Hunor se plange ca " noul Cod penal nu poate intra in vigoare fara Codul de procedura penala si acesta este unul dintre motivele pentru care avem stegulete rosii". In aceste conditii, nici nu se pune problema amanarii votarii in Parlament.

"La votul din plen de saptamana viitoare, o vom chema si pe doamna ministru Macovei, pentru ca dansa face tot felul de declaratii, dar nu stie ce se intampla in Parlament", a acuzat reprezentantul UDMR.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea