Social

Coalitia ataca Guvernul

Abonamentul lunar pentru consumul de gaze a dus la un conflict intre parlamentarii coalitiei majoritare si guvern. In timp ce premierul sustinea masura, nume proeminente din PD, PNL si UDMR au luat pozitii contra.
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a cerut ieri guvernului si Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale sa reanalizeze masura introducerii abonamentului lunar pentru consumul de gaze. Boc apreciaza ca taxa, introdusa de guvernul Nastase la finele anului 2004, afecteaza drepturile si interesele cetatenilor, atit prin faptul ca nu este justificata, conform principiului potrivit caruia consumatorii trebuie sa plateasca doar ce consuma, cit si prin discriminarile intre diferitele categorii de consumatori. Nu doresc sa ma pronunt in privinta intereselor pe care le serveste introducerea acestui abonament, dar cu siguranta nu este vorba despre interesul cetateanului, conchide Boc. Acesta a solicitat conducerii ANRGN revenita PNL conform algoritmului - sa renunte la practicile obisnuite sub fosta guvernare, de care se pare ca s-a contaminat. La rindul sau, vicepresedintele UDMR Gyorgy Frunda a indemnat ieri populatia sa nu semneze noile contracte.
Parlamentarii vs ANRGN

De altfel, Frunda, alaturi de senatorii Radu Berceanu (PD), fost ministru al Industriilor si Mihai Antonie (PNL), fost director general al Distrigaz Nord au inaintat in Parlament un proiect de lege pentru anularea acestui abonament.

Totodata, deputatul PNL Ovidiu Silaghi a inaintat o interpelare catre seful ANRGN, Stefan Cosmeanu, cerind explicatii, inclusiv cu privire la situatia categoriilor defavorizate, care nu beneficiaza de tarife sociale. Apartenenta sefului ANRGN la PNL pare sa nu conteze. La interpelarea lui Silaghi, Cosmeanu a raspuns ca la stabilirea tarifelor s-a luat in calcul necesitatea reflectarii obiective a costurilor prudente pe care furnizarea gazelor naturale le genereaza pe intregul lant de la producator pina la consumator, eliminarea subventiilor incrucisate etc.
Consecinta a privatizarii

Abonamentul la gaz a fost introdus la 1 aprilie si este cuprins, in cazul persoanelor fizice, intre 4.500 de lei pe zi, pentru locuintele individuale, si 12.000 de lei pe zi, pentru asociatiile de proprietari. ANRGN a motivat introducerea abonamentului prin faptul ca el trebuie sa acopere costurile de intretinere a infrastructurii si a rezervarii de capacitate pentru fiecare consumator. De retinut ca abonamentul se plateste, in fiecare luna din an, la valoarea din luna in care abonatul a inregistrat cel mai mare consum. Introducerea abonamentului este insa si o consecinta a privatizarii celor doi mari distribuitori Distrigaz, cu Gaz de France si Ruhrgas, carora statul le-a asigurat o rata de recuperare a investitiei de 11,7% pe an. Prin abonamente ei isi recupereaza automat o parte din investitie.
Tariceanu, partizanul abonamentului

Introducerea abonamentului la gaze naturale este un sistem prin care se incearca usurarea situatiei populatiei in perioada iernii, cind se inregistreaza un consum mai ridicat, considera premierul Calin Popescu Tariceanu, care a aratat ca este normal ca masura sa provoace nemultumire. Alinierea tarifelor la produsele energetice inseamna majorarea preturilor. Normal ca orice majorare creeaza nemultumiri. Sper, prin acest sistem, sa putem usura sarcina care apasa pe consumator in timpul iernii, cind sint consumuri mai mari, si ca, in final, aceasta crestere sa fie mai usor de suportat, a mai adaugat Calin Popescu Tariceanu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea