Social

CNAS provoaca un nou blocaj al medicamentelor:

Mult laudata lista a medicamentelor compensate si gratuite, intocmita cu ajutorul specialistilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aliniata celor mai exigente norme europene , nu a rezistat nici macar o saptamana.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a decis sa modifice listele de medicamente compensate si gratuite, intrate in vigoare pe data de 13 mai a. c. In aceste conditii, blocajul din asistenta cu medicamente in ambulatoriu risca sa se prelungeasca din-colo de data de 1 iunie.

Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca directia de specialitate din cadrul CNAS a constatat ca nomenclatoarele si listele aferente, cu preturile de referinta, pe baza carora se face decontarea, contin foarte multe erori. Oricum, listele nu le erau de prea mare ajutor farmacistilor, intrucat lipseau normele de metodologice de aplicare. In loc sa primim normele de aplicare, am fost informati direct de CNAS ca listele cu medicamente compensate si gratuite vor fi modificate si publicate, din nou, in Monitorul Oficial.

Explicatia a fost ca erau incorect intocmite si adevarul este ca noi am sesizat peste o suta de erori, a declarat Maria Botezatu, presedintele Colegiului Judetean al Farmacistilor din Brasov. Cei care vor pierde cel mai mult sunt pacientii care au nevoie de medicamente, deoarece farmacistii care mai aveau plafon pentru luna mai pierd banii pentru care puteau elibera medicamente compensate si gratuite. Farmacistii care mai aveau plafon vor pierde acesti bani, intrucat fondurile nu se reporteaza, a adaugat Maria Botezatu.

In plus, se intarzie si modificarea softului din calculatoarele farmaciilor, care se poate face numai de specialisti acreditati de casele de asigurari, fapt care, la randul lui, intarzie reluarea onorarii de medicamente compensate si gratuite. Nici nu stim ce vom face. Softurile nu s-au dat nici pana in ziua de azi, cei de la casele judetene ne spun ca nu au primit nimic de la CNAS, iar cei de la CNAS ne spun ca au transmis toate informatiile caselor judetene, ne-a declarat Clara Popescu, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania. (Cotidianul)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea