Social

Closetar in Irak - 1.800 dolari pe luna

"Prefer sa mananc aici in tara cartofi mari cu cartofi mici decat sa mai merg acolo sa muncesc", povesteste Szilagy Barna . Tanarul are 26 de ani si este din Ciumani, judetul Harghita. Din cauza saraciei a plecat la munca in Irak. ,Pe la inceputul lunii ianuarie 2004, un baiat de aici de la noi din sat s-a intors din Irak si mi-a spus cat de bine se castiga acolo. Mi-a dat numarul de telefon al unei firme din Ungaria care intermedia plecarea si am sunat", spune tanarul. Barna povesteste totul ca si cand ar fi plecat doar pana la primaria din comuna, nu pana in Irak. Dar cu cat se apropie de momentul sosirii in Irak, vorbele lui devin tot mai agitate. La doar trei zile dupa ce a sunat in Ungaria, pe 11 ianuarie 2004, a plecat spre Budapesta. Banii pentru bilete au fost singurii cheltuiti. Restul cheltuielilor au fost suportate de firma din Ungaria cu care insa nu semnase nici un contract.
Drumul pana la Bagdad a durat doua saptamani
In capitala Ungariei a stat doar 9 ore si a plecat spre Irak cu un camion. Drumul pana la Bagdad l-a facut in doua saptamani. Spune ca a fost lung si istovitor. Din capitala Irakului a plecat spre Takadum, baza americana unde urma sa lucreze, aflata la 80 de kilometri departare de Bagdad. Norocul lui Barna a fost ca nu era singur. Cu el mai erau inca patru tineri din Ciumani, toti visand la castigurile mari pe care urmau sa le obtina acolo. Pana la Takadum au mers intr-o masina purtand baticuri traditionale pe fata pentru ca nimeni sa nu-si dea seama ca nu sunt irakieni. Din prima zi in baza militara , tanarul a fost pus la munca. Acolo erau aproximativ 25.000 de militari americani, iar sarcina lui Barna si a inca doi tineri era sa curete 161 de WC-uri. ,Lucram in fiecare zi, nu aveam nici o zi libera. Munceam intre 5 si 8 ore pe zi, in functie de cate toalete aveam de curatat. La inceput nu mi-a fost teama si ma gandeam ca merita pentru bani sa faci orice. Dar pentru ca aveam destul de mult timp liber puteam sa ma gandesc la ce se poate intampla. Erau doua-trei bombardamente in fiecare zi, iar la un moment dat a fost bombardata chiar baza noastra. Atunci am inceput sa ma intreb unde am ajuns, cum de am luat aceasta hotarare", isi aminteste harghiteanul. Salariul pe care Barna trebuia sa il primeasca era de 1.500 de dolari lunar, plus 300 de dolari pentru hrana. Nu avea voie sa paraseasca baza militara, manca impreuna cu soldatii, astfel ca a economisit toti banii.
"Nici gand sa ma intorc acolo"
In timp ce povesteste, Barna incepe sa se uite la putinele fotografii care i-au ramas din Irak. Cele mai multe i le-au luat soldatii atunci cand a plecat din baza militara. Cu cat isi aduce aminte mai multe din perioada petrecuta in Irak, tanarul isi schimba parerea despre cele trei luni petrecute in baza militara. "Soldatii se purtau frumos cu noi pentru ca ei nu ar fi facut munca pe care o faceam noi. Dar in fiecare zi ma gandeam ca voi muri, ca nu ma voi mai intoarce acasa. Numaram nu zilele, ci orele, minutele si secundele ramase pana la intoarcerea acasa. Dupa trei luni si jumatate am sunat la Bagdad, la firma prin care am venit, si le-am spus ca vreau sa ma intorc in tara. Nu aveam semnat nici un contract cu ei, exista chiar posibilitatea sa nu primesc nici un ban. Dar si daca imi spuneau ca voi primi doar biletul de avion pana acasa si nici un ban pentru cele trei luni si jumatate in care am muncit tot as fi plecat bucuros", sustine Barna. Nu doar din cauza bombardamentelor a plecat din Irak, dar nu vrea sa spuna toate motivele. Spune ca sunt secretele lui. Din baza militara si pana in Bagdad a mers cu un convoi militar, in Bagdad a primit 5.400 de dolari, echivalentul a 175 milioane de lei, pentru toata munca din Irak si a plecat. S-a intors cu avionul pana la Budapesta si spera sa nu mai ajunga niciodata in Irak.
Din nou in Ciumani
Acum munceste in Gheorgheni, in constructii, si chiar daca primeste mult mai putini bani decat castiga in Irak e multumit. "In Romania e greu, dar poti sa traiesti daca ai chef si vrei cu adevarat sa muncesti". Barna mai are trei frati si a plecat la munca in Irak pentru a-i ajuta pe cei doi mai mici sa faca scoala. Tatal lor este bolnav, iar mama nu au. Dar chiar daca se descurca si acum destul de greu cu banii, tanarul nu mai vrea sa plece in strainatate la munca.
Trei oameni spalau 161 de WC-uri in fiecare zi
Inainte sa munceasca in Irak, Szilagy Barna mai lucrase pentru o perioada in Ungaria, in constructii. Acolo primea echivalentul a 14 milioane de lei pe luna. In Irak, primea peste 1.800 de dolari lunar si spala toaletele impreuna cu doi colegi. Un alt harghitean cara gunoiul cu o masina, iar altul aducea, tot cu o masina, apa pentru militarii americani. Barna nu se plange de conditiile in care a fost tinut acolo. Statea intr-un container impreuna cu inca doi baieti. Probleme a avut cu caldura care nu il lasa sa doarma nici noaptea. Dar s-a obisnuit si cu temperaturile ridicate. Sa se obisnuiasca insa cu frica i-a fost cel mai greu.
Liniste si secrete bine pazite
Szilagy Barna nu este singurul tanar din Ciumani care a plecat la munca in Irak in bazele militare americane. Dar este singurul care vrea sa vorbeasca. Csiki Istvan a muncit in Irak, dar spune ca nu are ce sa povesteasca de acolo. Csato Csaba a fost la munca impreuna cu Barna. Dar nici Csaba nu vrea sa spuna nimic despre acea perioada din viata lui. Toti tac si spun ca este mai bine sa nu vorbeasca despre asta. Sunt cativa tineri care au fost chiar de mai multe ori in Irak. Stau acolo cateva luni, se intorc in tara si pleaca din nou. Pentru sumele mari castigate acolo, ei sunt in stare sa riste. Nu toti au fost insa norocosi sa se intoarca teferi acasa. Kallo Laszlo era din Ciumani, dar era plecat de mai multi ani cu familia in Ungaria. De acolo a plecat la munca in Irak, de unde insa nu s-a mai intors. Primaria din Ciumani a fost cea care i-a eliberat certificatul de deces pentru ca tanarul era inca cetatean roman .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea