Social

Clisee retro cu gemene romantice

Poto si Cabengo sunt doua gemene din sudul Californiei care, pana la 8 ani, nu au vorbit decat una cu alta, intr-un limbaj pe care l-au inventat chiar ele. In 1979, regizorul Jean-Pierre Gorin a realizat un documentar despre ele, in care cele discutand in limbajul acela ciudat, numai al lor.

Cum gemenele au urmat la scurt timp un fel de terapie care le-a ajutat sa se adapteze vietii sociale, au renuntat la limba inventata de ele, ceea ce „le-a rapit fascinatia pe care o exercitau”, arata Alina Popa si Irina Gheorghe.

Pornind de la aceasta poveste reala, proiectul „Poto&Cabengo” este o serie de autopotrete duble, cum le definesc cele doua artiste.
Publicitate
 
Fotografiile rezultate sunt realizate pe film si nu digital, scanate si montate intr-un program astfel incat autorportrele sunt alaturate in acelasi cadru. Irina Gheorghe si Alina Popa si-au facut fotografii lasand aparatul sa declanseze singur, intr-o casa cu mobilier care a fost la moda cu cateva decenii in urma.

De altfel, cam toata recuzita, retro, in cea mai mare parte, este imprumutata de la cunostinte mai in varsta, arata Irina Gheorghe pentru Cotidianul. Cele doua personaje feminine interpretate de artiste respira un aer studiat melododramatic, viseaza, citesc carti, inchise aproape autist intr-o casa de moda veche.

Romantica si bizara, atitudinea personajelor este inspirata in cea mai mare parte de un anume tip de filmografie, multe dintre ipostazele in care sunt surprinse fiind aproape reconstituiri ale unor scene clasice.

Cateva fotografii sunt inramate si asezate pe podeaua de la UNA Galeria, iar altele, realizate intr-o singura sesiune, sunt montate astfel incat par capturi dintr-un film si sunt proiectate video in spatiul expozitional. Eroinele par sa comunice aproape telepatic, foarte intim, facand aluzie, bineinteles, la cele doua gemene californiene.

Alina Popa si Irina Gheorghe urmeaza in prezent un master de Foto -Video in cadrul Universitatii de Arte Plastice din Bucuresti, „Poto&Cabengo” fiind lucrarea lor de master, coordonata de Iosif Kiraly.

Proiectul, la care lucreaza de un an, este in desfasurare si va fi finalizat odata cu masteratul. Irina Gheorghe a mai precizat pentru Cotidianul ca, in curand, proiectul lor va fi expus la Paris, cele doua fiind invitate de Institutul Cultural Roman de acolo, in cadrul unui program de rezidenta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea