Social

Clima Romaniei se va modifica semnificativ

Temperaturile si precipitatiile vor face slalom prin Romania, in urmatorii 100 de ani. Inundatiile sint din nou in calendar. Totusi, autoritatile sint la fel de nepregatite ca si anul trecut.

Clima Romaniei se va modifica semnificativ pina in 2099. Zonele deluroase si cele de munte vor face schimb de temperaturi cu zonele de cimpie. Centrul tarii va deveni o zona mai arida din punctul de vedere al precipitatiilor. In schimb, toata partea de sud si de nord a tarii va fi mai bogata. Astfel, pina in 2020, cantitatile anuale de precipitatii vor creste in Muntenia cu 43 de litri, in timp ce in centrul si estul tarii vor scadea cu pina la 243 de litri, precum si in zona Brasovului. Pe al doilea loc va fi Sulina , unde cantitatea anuala a ploilor va scadea cu 152 de litri.

Temperatura creste cu 10 grade

In urmatorii 100 de ani, potrivit meteorologilor, temperaturile maxime medii lunare vor fi mai ridicate cu aproximativ 10 grade Celsius. Incalzirea cea mai pronuntata, in media temperaturilor maxime de vara, este estimata pentru sud-estul tarii in zonele: Buzau, Galati si Calarasi, unde vor creste cu 4,3 grade Celsius. Pe al doilea loc este partea de sud-vest, unde va fi mai cald cu 3,7 grade. In partea de nord-vest va fi cel mai rece, temperaturile maxime medii lunare vor fi mai ridicate doar cu 1,3 grade. Fenomenul de incalzire se va intensifica in urmatorii ani din cauza poluarii, explica Ion Sandu , directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM).

O vara normala in 2006

Vara lui 2006 va fi una normala, prevad meteorologii, atit in privinta temperaturilor, cit si a precipitatiilor. Zonele cele mai secetoase vor fi nordul si nord-vestul tarii. Insa din septembrie apele isi vor face din nou de cap. Totodata, 2006 va fi presarat si cu alunecari de teren. Din cauza cantitatilor foarte mari de precipitatii acumulate in sol, multe zone sint saturate si instabile. Lucru ce incepe sa se vada anul acesta, spune Viorel Nemes, director adjunct al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. Cele mai afectate zone vor fi Mehedinti, Vrancea si Valea Oltului .

Vremea, principala cauza a dezastrelor


Potrivit secretarului general al Organizatiei Meteorologice Mondiale (OMM), Michel Jarraud, 90% dintre calamitatile naturale sint legate de vreme, clima si apa. In perioada 2010-2019, obiectivul prioritar al OMM este reducerea la jumatate a numarului de victime ale catastrofelor naturale legate de vreme, apa si clima in raport cu deceniul 1995-2004, a declarat Michel Jarraud.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea