O veche vorba italiana avertizeaza impotriva increderii sau parierii pe favoriti inaintea conclavului – adunarea cu usile inchise a cardinalilor care aleg noul Suveran Pontif. Se spune astfel: „Cine intra in conclav ca papa, iese cardinal.”
Totusi, iata cativa cardinali despre care se vorbeste ca ar putea fi papabili – adica potentiali succesori ai Papei Francisc, a carui moarte, la varsta de 88 de ani, a fost anuntata oficial de Vatican luni. Candidatii sunt enumerati in ordine alfabetica.
Jean-Marc Aveline – arhiepiscop de Marsilia, Franta, 66 de ani
Potrivit presei franceze, unii catolici il numesc deja „Ioan al XXIV-lea”, facand aluzie la asemanarea sa cu Papa Ioan al XXIII-lea, pontiful cu fata rotunda si spirit reformator din anii ’60. Papa Francisc a glumit odata spunand ca succesorul sau ar putea alege numele de „Ioan al XXIV-lea”.
Aveline este cunoscut pentru firea sa calda si apropiata de oameni, pentru umor si pentru viziunea sa similara cu cea a Papei Francisc, in special in ceea ce priveste imigratia si relatiile cu lumea musulmana. Totodata, este un intelectual serios, cu doctorat in teologie si diploma in filosofie.
S-a nascut in Algeria intr-o familie de imigranti spanioli care s-au mutat in Franta dupa obtinerea independentei Algeriei, si a trait cea mai mare parte a vietii in Marsilia – un oras-port cu o istorie bogata de intersectie a culturilor si religiilor.
Sub pontificatul lui Francisc, Aveline a avut o ascensiune remarcabila: episcop in 2013, arhiepiscop in 2019 si cardinal in 2022. Reputatia sa a crescut semnificativ in septembrie 2023, cand a organizat o conferinta internationala a Bisericii despre problemele Mediteranei, eveniment la care Papa Francisc a fost invitatul principal.
Daca ar fi ales papa, Aveline ar deveni primul papa francez din secolul al XIV-lea, o perioada tulbure in care scaunul papal a fost mutat la Avignon. Ar deveni totodata cel mai tanar papa de la Ioan Paul al II-lea incoace.
Aveline intelege limba italiana, dar nu o vorbeste fluent – un posibil dezavantaj major, avand in vedere ca functia de Papa implica si titlul de Episcop al Romei, ceea ce presupune familiaritate cu dinamica puterii si intrigile curiei romane.