Social

Cinci luni de primare democrate americane se incheie marti

Democratii se pregatesc sa puna capat maratonului primarelor, lansat in urma cu cinci luni, iar senatorul de Illinois Barack Obama, care ar putea deveni primul presedinte de culoare al Statelor Unite, pare ca va castiga investitura atat de disputata, comenteaza AFP.

Finalul asteptat al procesului depinde, insa, de rivala sa Hillary Clinton, care, nemultumita de o decizie de compromis luata sambata de Partidul Democrat, ameninta ca va prelungi confruntarea pana la Conventia Nationala de la sfarsitul lunii august.

In ceea ce priveste ultimele consultari electorale, Hillary Clinton este favorita la primarele din Puerto Rico , teritoriu american din Caraibe, unde sunt in joc 55 de delegati care vor fi atribuiti proportional. Dar senatoarea de New York se afla la o distanta de nerecuperat in urma rivalului si, daca nu va obtine o sustinere masiva din partea superdelegatilor care nu s-au hotarat inca - ceea ce expertii considera putin probabil - sansele sale de a-l infrunta pe republicanul John McCain in 4 noiembrie par foarte slabe.

Ultimele doua primare, care vor avea loc marti in Montana si South Dakota , urmeaza sa fie castigate de Obama, potrivit sondajelor.

Presedintele Partidului Democrat Howard Dean, liderul majoritatii democrate din Senat Harry Reid si presedintele Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi, si-au exprimat dorinta ca numele candidatului democrat sa fie cunoscut in cursul saptamanii viitoare, dupa primarele de marti.

Aceasta situatie contrasteaza cu situatia republicanului John McCain care a obtinut inca din luna martie numarul de voturi necesare pentru a obtine investitura partidului sau si care si-a lansat deja campania pentru alegerile prezidentiale din luna noiembrie.

Obama, care profita de pe urma unei opozitii constante fata de razboiul din Irak, foarte nepopular, incearca sa convinga alegatorii ca va exista o continuitate intre politicile lui Bush, a carui sustinere se afla la cel mai scazut nivel, si cele ale lui McCain, daca va fi ales.

In fata lui John McCain, Barack Obama are un avantaj financiar clar. In 30 aprilie, Obama stransese deja 265,4 milioane de dolari, fata de 90,5 milioane, cat a strans McCain.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea