Social

China si Rusia au semnat un contract nuclear de un miliard de dolari

Rusia a semnat astazi un contract nuclear cu China in valoare de un miliard de dolari pentru extinderea unei uzine de imbogatire a uraniului si furnizarea de combustibil, a anuntat un responsabil rus la Beijing in prima zi a vizitei noului lider de la Kremlin, Dmitri Medvedev, informeaza AFP.

Serghei Kirienko, seful agentiei ruse pentru energie atomica Rosatom, a declarat ca este prevazuta, prin acest contract, construirea unui al patrulea bloc al unei uzine deja existente in China, precum si "livrarea de uraniu rus usor imbogatit".

"Costul contractului reprezinta peste un miliard de dolari, dintre care circa 500 de milioane de dolari sunt pentru constructie, iar 500 de milioane de dolari pentru livrarea de uraniu", a precizat Kirienko.

El a mai anuntat ca Rusia si China au inceput negocieri in privinta construirii a inca doua blocuri la centrala nucleara Tianwan din estul Chinei, construita de societatea Atomstroiexport.

China si Rusia au incheiat in 1997 un acord pentru construirea in provincia Jiangsu, din estul tarii, a acestei centrale cu apa presurizata, care a costat 3,3 miliarde de dolari. Primul reactor al centralei Tianwan a fost oficial pus in functiune la 2 iunie 2007, iar al doilea la 12 decembrie 2007. In a doua faza a proiectului, care urmeaza sa fie negociata, este prevazuta adaugarea a doua reactoare de 1.000 de megawati.

Dupa o prima vizita in Kazahstan joi, axata pe energie, noul presedinte rus Dmitri Medvedev a sosit in China lovita de dezastru, in conditiile in care cooperarea politica si economica dintre cele doua tari este din ce in ce mai stansa.

Atat Moscova, cat si Beijingul, se opun proiectului american pentru un scut antiracheta in Europa de Est, independentei Kosovo, sustinuta de Occident, si au o abordare comuna fata de dosarul nuclear iranian. In plus, China este un client important al Rusiei pentru exporturile de arme si energie.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea