Social

#democratizarea chinei #stiri negative #revolte in beijing

China se democratizeaza si permite publicarea unor stiri negative

Propaganda chineza schimba tactica si permite publicarea unor stiri negative , pentru a nu favoriza aparitia unor revolte sociale.

Guvernul chinez incearca sa limiteze pericolul unor revolte sociale, permitand presi oficiale sa publice stiri "negative", adica despre revolte, incidente legate de exproprieri sau somaj, relateaza Reuters.

Autoritatile chineze responabile pentru propaganda au autorizat ca organismele de presa sa scrie despre proteste, mai degraba decat sa favorizeze aparitia de zvonuri, avand in vedere ca cetatenii chinezi sunt foarte interesati de impactul crizei financiare mondiale asupra economiei nationale. Astfel, au fost publicate informatii despre grevele seferilor de taxi si protestele noilor someri, ca si despre revoltele din provincia Gansu.

"Guvernul chinez a inceput sa flexibilizeze controlul cu privire la informatia negativa", a declarat o sursa din mediul academic. "Incearca de fapt sa controleze stirile prin publicarea lor", a spus sursa, sub acoperirea anonimatului. Schimbarea, daca va fi continuata, ar fi o actiune indrazneata din partea Chinei, care la un moment dat permitea doar publicarea de informatii despre persoanele care au murit in urma dezastrelor naturale, in 2005.

Un oficial din partid a confirmat ca politica fata de stiri s-a schimbat treptat anul acesta. "Acum este aproape imposibil sa blochezi informatiile, avand in vedere ca ele se pot raspandi foarte usor pe internet", a declarat el.

"Am observat ca de acest lucru putem beneficia, daca noi publicam mai intai stirile", a subliniat el. Presa chineza a beneficiat de o libertate fara precedent in prima saptamana dupa cutremurul devastator din 12 mai din Schiuan, care a dus la moartea a circa 80.000 de oameni si a unificat tara in eforturile de salvare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea