Social

China protesteaza impotriva numirii lui Dalai Lama cetatean de onoare al Parisului

Liderul spiritual al tibetanilor, Dalai Lama , a primit titul de cetatean de onoare al Parisului, in cursul zilei de marti. Oficialii chinezi si-au exprimat dezacordul, aratand ca acest gest si-a pus amprenta pe bunele relatii franco-chineze.

„China isi exprima puternica nesatisfactie si opozitia fata de acest act.” a declarat purtatoarea de cuvant a ministrului de externe chinez, Jiang Yu, intr-o declaratie aparuta pe site-ul ministerului.

”Acest gest se amesteca in mod nepoliticos cu afacerile interne ale Chinei si dauneaza in mod serios relatiilor de prietenie franco-chineze” a mai spus Yu, adaugand ca in acest fel, Franta a ranit sentimentele poporului chinez, si ca ar trebui sa ia atitudine imediata pentru a remedia impactul acestor actiuni eronate.

Dupa ce manifestantii pro-Tibet au boicotat ceremonia tortei olimpice la Paris, in China a izbucnit un val de proteste la adresa Occidentului si mai ales a Frantei. Pe de alta parte, alesii din primaria Parisului au primit o scrisoare chiar de la ambasadorul chinez in Franta prin care acesta incerca sa ii convinga sa nu ii acorde lui Dalai Lama cetatenia de onoare.

Primarul Parisului Bertrand Delanoe , care a sprijinit demersul, a declarat ca, impreuna cu consiliul, a dorit sa „plateasca un tribut unui campion al pacii, unui avocat neobosit al dialogului dintre oameni”

In contextul apropierii vizitei lui Jose Manuel Barroso si a zece comisari UE in China, aceasta cere sprijinul uniunii in problema tibetana. "Ne-am exprimat recent, in mai multe randuri, pozitia fata de drepturile omului si problema Tibetului", a declarat Jiang Yu, adaugand ca "In calitate de partener strategic al Chinei, Uniunea Europeana trebuie sa ne inteleaga total si sa ne sustina in chestiunile ce tin de suveranitatea nationala si integritatea teritoriala".

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea