Social

China: oamenii fug din calea apelor

Peste un milion de chinezi se pregatesc sa plece din Qingchuan, intrucat malurile unui lac risca sa cedeze. Autoritatile chineze au dat ordin de evacuare a unui departament afectat de cutremurul de acum o saptamana. Numarul victimelor acestuia a depasit pragul de 32.000.

Agentiile de presa internationale relateaza exodul locuitorilor din zonele Beichuan si Qingchuan, dupa ce autoritatile au anuntat ca nivelul apelor unui lac din apropiere „ar putea depasi malurile in orice moment".

Surse de la fata locului au povestit ca inclusiv echipele de interventie au parasit orasul Beichuan, in timp ce militarii au primit ordinul de „retragere generala". In provincia Sichuan, care are o suprafata egala cu cea a Spaniei, cel putin 17 rezervoare de apa au fost afectate de seismul catastrofal, iar unele diguri au cedat, lasand apele sa treaca.

O replica puternica i-a ingrozit pe locuitori

La sfarsitul saptamanii trecute, sud-vestul Chinei a fost zgaltait iarasi de un seism, cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, care, in afara de faptul ca i-a speriat pe localnici, nu s-a soldat cu victime sau cu pagube materiale .

Intre timp, oficialii chinezi au declarat ca bilantul cutremurului devastator de acum o saptamana, cel mai grav din ultimele cinci decenii, a ajuns la 32.500 de morti. In zonele afectate, cerul continua sa fie acoperit de o perdea densa de praf.

Salvati dupa cinci zile sub daramaturi

Cu toate acestea, s-au mai produs si miracole. Agentia China Noua a anuntat ca 63 de persoane au fost scoase de sub daramaturi, unde au supravietuit ca prin minune timp ce cinci zile. Printre acestea s-a aflat si un turist neamt, care a stat prins sub resturile unei cladiri din Taoguan (districtul Wenchuan) timp de mai bine de 114 ore. Pentru a-l scoate de acolo, 20 de soldati ai Armatei Populare de Eliberare au muncit cu schimbul ore in sir.

Presa chineza publica totodata povestea unei politiste de 29 de ani, care a nascut de curand si care a alaptat 8 bebelusi salvati in urma cutremurului si incredintati unui orfelinat care nu avea lapte praf.

4,8 milioane de persoane au ramas fara case in urma cutremurului de 8 grade din provincia Sichuan.

Trei zile de doliu national

Guvernul chinez a decretat trei zile de doliu national in memoria victimelor seismului. De asemenea, Centrul de seismologie chinez a revizuit magnitudinea acestuia, stabilind-o la 8 pe scara Richter.

Pana acum, autoritatile au declarat o magnitudine de 7,8 grade, in timp ce institutul american de geofizica inregistrase o magnitudine de 7,9 grade.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea