Social

China ia medalii in rate

Cea mai buna jucatoare de tenis a Chinei primeste ajutor financiar de la stat, cu conditia sa-si ia angajament in scris ca va cistiga medalia de aur la Olimpiada din 2008.

Competitia de la Beijing este privita de chinezi ca o uriasa oportunitate de a-si arata muschii in fata intregii lumi, suprematia in sport la nivel mondial fiind un pariu pe care l-au pierdut de multe ori in fata rusilor sau a americanilor. Peste doi ani si jumatate joaca pe teren propriu in toate domeniile, iar de imaginea care le va fi proiectata atunci, pe intregul glob, se ingrijesc de multa vreme. Infrastructura pentru Jocurile Olimpice din 2008 se anunta a fi cea mai spectaculoasa din toate timpurile, insa si costurile sint pe masura. Numai Stadionul National, de 80.000 de locuri, poreclit Cuib de pasare din cauza formei sale neregulate, inghite aproape 300 de milioane de dolari. 20.000 dintre cele 65.000 de taxiuri existente pe strazile capitalei chineze vor fi echipate cu televizoare, de aceleasi facilitati video beneficiind metroul si 2.000 de autobuze.

Angajament scris

In plan strict sportiv, aceasta Olimpiada este pregatita deja de aproape doi ani. De altfel, peste citeva luni se incheie stagiul pe care 27 de tineri fotbalisti chinezi il efectueaza in Germania, incepind din 2004, pentru imbunatatirea nivelului de joc la Olimpiada. 2008 Star Team, cum este denumita aceasta selectionata, este asteptata sa urce pe podium la JO. Nici tenisul de cimp nu este neglijat, mai ales ca dublul feminin Sun Tiantian/Li Ting a cistigat aurul olimpic la Atena. Limitele sistemului au fost insa atinse in cazul celei mai bune jucatoare chineze, Peng Shuai (nr. 42 WTA). Luna trecuta, aceasta a ales sa se pregateasca pe cont propriu, insa si-a dat seama ca ii este greu sa supravietuiasca financiar in costisitoarea lume a tenisului profesionist. Astfel, s-a intors catre federatia din tara sa, spre a-i cere sprijinul, iar autoritatile n-au stat prea mult pe ginduri si, inainte de a-si da acordul, au pus-o sa semneze o hirtie prin care se angajeaza sa cistige medalia de aur in proba de simplu de la Olimpiada. Este de la sine inteles ca, in cazul in care nu isi va indeplini acest obiectiv, ea va trebui sa returneze banii federatiei. I-am spus ca o ajutam, dar mai intii trebuie sa promita in scris ca va deveni campioana olimpica. Intregul nostru buget este planificat pina in 2008, a declarat Sun Jinfang, directorul Centrului National de Tenis. Nu se stie insa daca sportiva va fi premiata suplimentar, in cazul in care va obtine medalia de aur.

Frustrarea locului doi

Peng are 19 ani. In scurta sa cariera, a obtinut importante victorii impotriva lui Kim Clijsters, Anastasia Myskina sau Elena Dementieva , a terminat anul 2005 pe locul 36 in clasamentul WTA, iar cea mai inalta pozitie, 31, a atins-o in luna august. De asemenea, la Roland Garros a servit pentru meci impotriva numarului 1 mondial, Lindsay Davenport, inainte de a fi eliminata in trei seturi. Tot anul trecut, trei chinezoaice au patruns in Top 100, iar nationala feminina s-a calificat in premiera in grupa mondiala a Fed Cup. Tenisul este o disciplina relativ noua in actuala etapa de dezvoltare a sportului chinez, incercind sa se alature, ca forta, unor sporturi traditionale precum tenisul de masa, badmintonul sau gimnastica. China s-a clasat a doua in clasamentul pe medalii, intocmit dupa Olimpiada din 2004, si pe locul trei in clasamentul JO 2000. Pentru 2008, planul de medalii a fost stabilit la 44, prag considerat, de catre specialistii sportului, imposibil de atins. Vicepresedintele Ministerului Sporturilor, Feng Jianzhong, considera chiar ca sportivilor chinezi le va fi greu sa egaleze recordul de la Atena, unde au obtinut 32 de medalii de aur.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea