Social

Chicoteli pe Justitie

Neactivarea clauzei de salvgardare pe Justitie nu e deloc o victorie, asa cum se pregatesc unii sa proclame, ci viceversa.
 

Partea cea mai conservatoare din Justitia romana incepe sa chicoteasca: raportul de monitorizare al Comisiei Europene nu va activa clauza de salvgardare, ci doar va propune continuarea mecanismului de monitorizare a Romaniei. Parca o si vad pe sefa CSM, Lidia Barbulescu , puternic afectata si coafata, laudand progresele din domeniu, cu acelasi talent de a nu spune nimic concret cu care i-a uluit joia trecuta si pe reprezentantii CE, aflati in vizita de lucru la CSM.

Bietii oameni, diplomati, au fost nevoiti sa-i inghita balivernele si si-au varsat apoi oful, pe surse, catre agentia de presa NewsIn. „Un personaj care a facut o impresie destul de proasta expertilor este Lidia Barbulescu, ale carei comentarii generale nu atingeau nimic din ceea ce doreau sa afle expertii“, nota agentia, citand surse apropiate delegatiei.

Un alt of, ceva mai raspicat, se auzise cu cateva zile mai devreme, cand ambasadorii tarilor membre UE au tinut sa discute cu membrii comisiilor juridice ale Parlamentului, acolo unde a fost macelarit Codul de procedura penala si unde se unelteste spalarea unor alde Nastase, Mitrea, Pacuraru, Seres sau cati or mai veni. Desi stenograma, rezumata in „Adevarul“, trada destula nervozitate din partea unor ambasadori, liderul PSD, Mircea Geoana, s-a prezentat imediat intr-un studio de televiziune prietenos, unde a inceput sa puna batista pe acute.

El a zis ca Nastase&Co. a fost un subiect periferic, iar grosul discutiilor s-a axat pe chestiuni generale legate de Codurile penal si de procedura penala. Ceea ce n-a spus Geoana, pentru ca nu a fost intrebat, e daca are de gand sa faca ceva, spre exemplu, cu principalul macelar al acestor coduri, in speta colegul sau de partid Eugen Nicolicea . Vi-l mai amintiti cu ce fudulie isi apara aberatiile in zilele in care o tara intreaga afla ca trebuie sa ceri voie infractorului ca sa-i faci perchezitie sau sa-i interceptezi telefonul? Ei, ala e Nicolicea.

E de asteptat ca ulterior publicarii raportului, bine cunoscuti analisti politici sa incerce sa ne explice ca neactivarea clauzei este o mare victorie a Justitiei din Romania. Nimic mai inexact. Comisia Europeana are trei optiuni. La o extrema avem victoria totala: intreruperea monitorizarii, semn ca Justitia romana s-a inscris ireversibil intr-un curs firesc.

„Avem“ e un fel de-a spune, ca n-o s-o avem. Aceasta optiune este exclusa, data fiind exasperarea crescuta a oficialilor de la Bruxelles, care razbate dincolo de rigorile diplomatice. La extrema cealalta e infrangerea totala: activarea clauzei de salvgardare.

Aceasta e mai degraba improbabila, dar nu pentru ca Romania a facut pasi importanti in lupta anticoruptie, ci pentru ca, in cazul activarii, sentinte de alta natura decat cea penala, cum ar fi cele comerciale sau civile, ar putea fi in egala masura nerecunoscute in UE, iar prejudiciile ar putea fi mai mari pentru tarile membre decat pentru Romania. Ramane asadar singura optiune posibila, continuarea monitorizarii.

Am intrebat un oficial de la Bruxelles ce se intampla daca aceasta joaca de-a justitia va continua la nesfarsit: ei ne vor monitoriza, iar ai nostri vor continua sa mimeze reformele.

Raspunsul lui a oferit o alta dimensiune acestei probleme: „Continuarea monitorizarii e o tinichea de coada care va slabi pozitia Romaniei in orice viitoare negocieri. Si unii vor sti sa profite de situatia asta in detrimentul tarii dvs.“. Atunci mi-as fi dorit sa fie de fata, ca sa auda, si eventual sa comenteze, alde Adrian Nastase&Co.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea