Social

#siguranta alimentului #haccp #certificare iso

Certificarea ISO 22000 sau HACCP – totul despre siguranta alimentului

Indiferent de marimea organizatiei sau de produsele pe care le ofera clientilor, producatorii de alimente au responsabilitatea de a gestiona si de a demonstra siguranta produselor pe care le au si de a le oferi consumatorilor certitudini cu privire la aceste aspecte.

 

In acest sens, exista ISO 22000, menit sa asigure securitatea alimentelor prin certificarea inexistentei unor verigi slabe in lantul de aprovizionare cu alimente a unei companii. Sicert – 22000 reprezinta una dintre cele mai rapide solutii in vederea obtinerii acestei certificari absolut necesare pentru cei care doresc sa isi asigure clientii ca alimentele pe care le pun la dispozitia lor sunt unele care respecta reglementarile in vigoare si se aliniaza celor mai inalte standarde de calitate. 

Spre deosebire de implementarea sistemului de management HACCP care este obligatoriu, implementarea sistemului de managmenet al sigurantei alimentelor conform standardului ISO 22000 este una voluntara. Cu toate acestea, unele dintre cerintele ISO 22000 sunt reglementate de lege. Ba mai mult decat atat, siguranta alimentelor certificata de acesta nu reprezinta doar asigurarea calitatii. Aceasta implica functiile afacerii, respectiv ingineria, achizitiile si vanzarile care stau in spatele productiei de alimente, iar conducerea superioara ar trebui sa se asigure ca este respectata politica privind rolul organizatiei in lantul alimentar. 

Fiecare companie isi doreste sau ar trebui sa isi doreasca sa se asigure ca nu exista nicio scadere in ceea ce priveste calitatea productiei de alimente. Cel mai simplu mod de a crea un cadru adecvat in acest sens este implementarea certificarii ISO 22000, un standard care continua sa ofere performante fiabile pentru producatorii din intreaga lume.

Certificarea ISO 22000, un standard

Importanta acestui certificat nu este nici pe departe una nesemnificativa. Toata lumea vrea sa fie sigura ca mancarea pusa pe masa este una sigura, care sa nu duca la declansarea unor probleme de sanatate. Acesta este si principalul motiv pentru care certificarea ISO 22000 reprezinta o necesitate pentru cei care doresc sa se mentina activi in industria alimentara. Aceasta functioneaza pentru toate tipurile de organizatii, deoarece specifica cerintele pentru un sistem de management al sigurantei alimentelor si ajuta organizatia sa controleze pericolele posibile pentru siguranta alimentelor. 

Companiile care detin certificarea ISO 9001 isi pot extinde aceasta certificare pentru a include si ISO 22000, acesta fiind un exemplu perfect de utilizare a ambelor standarde si de crestere a sigurantei si calitatii alimentare printr-o documentare simplificata si eficienta. ISO 22000 incorporeaza principiile HACCP, respectiv toate programele care definesc conditiile unui mediu igienic si, bineinteles, alte componente care creeaza un sistem de managament eficient. Acest certificat este destinat celor care doresc sa isi asigure clientii ca produsele si ingredientele oferite sunt la cel mai inalt nivel de siguranta. In acelasi timp, acesta reprezinta o modalitate de reasigurare in alimentatia globala, ajutand produsele alimentare sa treaca frontierele si sa le aduca oamenilor alimente in care pot avea incredere. 

De standardele ISO 22000 beneficiaza nu numai producatorii si autoritatile de reglementare sau comerciantii cu amanuntul, ci si cel mai important agent in acest lant, respectiv consumatorul final.

Sursa foto: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea