Social

Cersetorii romani, aparitii exotice pe strazile din Helsinki

Patru reprezentanti ai primariei din Helsinki s-au deplasat saptamana trecuta in Romania pentru a gasi solutii unei probleme cu care poporul finlandez nu s-a confruntat pana acum: cersetorii.

„De cateva luni, pe strazile din Helsinki au aparut niste cersetori rromi. In urma verificarilor facute de noi, am aflat ca acestia sunt din Romania, din localitatea Amarastii de Jos, din apropierea Craiovei. Nu sunt foarte multi, doar vreo cateva zeci de cersetori, dar noi vrem sa rezolvam problema inainte ca aceasta sa ia amploare”, ne-a declarat Jaomo Raiha, consilier la Departamentul Social al primariei Helsinki.

„Cersitul stradal nu este un fenomen asimilabil culturii noastre si de aceea ne preocupa aceasta problema. Din punct de vedere vizual, pentru cetatenii orasului nostru cersetorii sunt ceva neobisnuit. In legislatia noastra, cersitul nu este infractiune , pentru ca nu ne-am confruntat cu asa ceva. Singura infractiune pe care rromii respectivi ar putea sa o faca ar fi sa-si puna copiii la cersit , lucru care pana acum nu s-a intimplat”, ne-a explicat Hannu Hakala, seful delegatiei.

In cele cateva zile petrecute in Romania, finlandezii au avut intalniri cu reprezentantii Agentiei Nationale pentru Rromi, Ministerului Administratiei si Reformei Administrative, Presedintiei, Parlamentului, primariei Craiova, prefecturii Dolj si ai comunitatii de rromi din comuna Amarastii de Jos. Vizitele au avut ca scop informarea autoritatilor romane cu privire la situatia aparitiei si evolutiei fenomenului de cersit stradal practicat de rromi.

Delegatia finlandeza a discutat cu reprezentantii primariei Craiova si Amarastii de Jos dezvoltarea unor programe comunitare care sa aiba ca scop ajutorarea rromilor aflati la cersit in Finlanda sa se intoarca acasa si sa se integreze in societate. “In urma discutiilor avute, urmeaza sa identificam si sa promovam masuri atat pentru diminuarea fenomenului cersitului stradal in Finlanda, cat si pentru intarirea colaborarii dintre Romania si Finlanda in acest domeniu”, ne-a declarat Alexandru Cumpanasu, director executiv al AID Romania.

Johanna Seppala, ofiter de planificare la primaria Helsinki, a declarat ca „Finlanda are deficit de forta de munca si ramane deschisa primirii imigrantilor – inclusiv romani, dar sa aiba pregatire, in special in domeniile asistenta medicala, tehnologia informatiei si transport”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea