Social

Cenzura in numele lui Allah

La cel mai mare targ de carte din lumea araba, volumele de Milan Kundera si poeziile de Che Guevara au fost interzise. Mai multe carti, printre care titluri scrise de Milan Kundera si de marocanul Mohamed Choukri, au primit interdictia de a intra in Egipt, la Targul de Carte de la Cairo, care a inceput pe 23 ianuarie. Cel mai mare targ de carte din lumea araba se desfasoara pana pe 4 februarie, pe o suprafata de 80.000 de metri patrati si include 1.400 de standuri. Organizatorii asteapta peste doua milioane de vizitatori in ultima zi a targului.

Fundamentalistii ataca

Desi romanul „ Versetele satanice “ de Salman Rushdie este cel mai notoriu caz de cenzura al secolului XX, acesta nu este unic. Autorii din tarile musulmane au de infruntat restrictii aspre din partea liderilor religiosi islamici. In timp ce standurile sunt invadate de carti radical islamice, mai multe titluri scrise de autori occidentali sau de scriitori arabi laici au fost cenzurate. Acest lucru nu mai surprinde, avand in vedere ca, in 1994, laureatul Premiului Nobel, egipteanul Naguib Mahfouz, a fost injunghiat. Taslima Nasrin din Bangladesh a fost, de asemenea, exilat, primind amenintari cu moartea , iar romancierul egiptean Alaa Hamed a fost condamnat la inchisoare pentru blasfemie. Lucrarile unor feministe precum Nasrin, Nawal El Saadawi din Egipt sau Fatima Mernisii din Maroc, care au contestat interpretarea dogmei islamului impotriva femeilor, au infuriat atat guvernele, cat si pe fundamentalisti . „Blocul Iakubian“, de Alaa al-Aswani, o imagine plina de ironie a Egiptului modern, a provocat in 2006 dezbateri aprinse. Daca la loc de cinste la acest targ se afla cartile unor predicatori vetusti, nu mai putin de patru romane scrise de cehul Milan Kundera, traduse in araba, printre care se numara „Insuportabila usuratate a fiintei“ si „Cartea rasului si a uitarii“, au fost cenzurate. Aceeasi soarta au avut-o mai multe carti aparute la Editura al -Jamal, cu sediul in Germania, scrise de marocanul Mohamed Choukri, printre care „The Tent“ si „Paul Bowles, le Reclus de Tanger“, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Poeziile lui Che Guevara, oprite la granita

Cartea „Dragoste in Arabia Saudita“ a romancierului Ibrahim Badi, care a strapuns tabuurile societatii saudite, a fost interzisa, la fel si cea a libanezei Hanan el-Cheikh, „Femmes de sable et de myrrhe“, care vorbeste despre conditia femeilor din tarile din Golf si despre homosexualitate. Alaturi de ele se numara „Comme si elle dormait“, de scriitorul libanez ateu Elias Khoury, „L’histoire de Meriem“, al libanezei Alaoui Sobh, „Dialog cu ateii despre amintire“, de sirianul Issam Mahfouz, obligat sa emigreze in Germania din cauza islamistilor. Romanul istoric al francezului Hubert Prolongeau, „Sarutul lui Iuda“, si o culegere de poezii de Che Guevara au fost blocate la granita. Printre cartile cenzurate la editiile anterioare se numa ra „Alexis Zorba“, de Nikos Kazantzaki, si romanul erotic „Delta lui Venus“, de Anaïs Nin.

Despre sisteme infestate

„In poezia de dragoste a tuturor veacurilor, femeia doreste sa fie impovarata de greutatea trupului barbatesc. Asadar, cea mai grea povara este, in acelasi timp, imaginea celei mai intense impliniri vitale“, spune cehul Milan Kundera, in varsta de 79 de ani, in „Insuportabila usuratate a fiintei“. In „Cartea rasului si a uita- rii“, cealalta carte a sa interzisa la Cairo, sunt reluate sub forma de variatiuni temele lui obsesive - rasul, uitarea, erosul, ticalosia si rusinea. Kundera vorbeste despre oamenii - variatiuni ale catorva impulsuri fundamentale -, despre insii care au o existenta fara iesire si un apetit nestavilit pentru compromis, despre o lume pentru care pana si proiectia paradisului e „infectata“. In seria de autor Milan Kundera de la Humanitas au mai aparut, pe langa aceste titluri: „Iubiri caraghioase“, „Gluma“, „Nemurirea“, „Lentoarea“, „Identitatea“, „Valsul de adio“, „Ignoranta“, „Viata e in alta parte“. In aceasta luna, seria de zece titluri va fi completata cu „Testamente tradate“ si „Arta Romanului“. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea