Social

Cele mai simple strategii pentru imbunatatirea memoriei

Trecerea timpului duce si la schimbari la nivelul cerebral, provocand incetinirea unor procese cognitive care vor ingreuna memoria si atentia distributiva.

Totusi, deceniile de cercetari si studii au demonstrat faptul ca mintea poate fi ajutata sa nu imbatraneasca o data cu corpul. Expertii au intocmit o lista a celor mai simple strategii care ascut mintea si ajuta memoria.

In primul rand, trebuie sa „economisim” creierul folosind calendare, liste, agende, foldere si tot felul de materiale pe care putem nota programul si evenimentele zilnice. Apoi, acasa trebuie sa avem un loc pentru chei, facturi si ale obiecte pentru a nu ne petrece minute bune, gandindu-ne unde le-am lasat ultima oara. Dupa ce facem ordine in lucruri trebuie sa facem ordine si in ganduri.

Nu este obligatoriu sa retinem numele tuturor fostilor colegi de liceu sau facultate sau tot felul de numere de telefon.

Repetati informatiile noi cu glas tare

„Sa ne folosim toate simturile”, ne indeamna specialistii. Atunci cand vrem sa retinem ceva este bine sa facem asocieri de imagine, de gust, culoare sau miros, astfel incat creierul sa fie „ajutat”. Materia cenusie trebuie „educata” pentru a putea folosi toate regiunile implicate in procesul de invatare. Cititi cu glas tare, desenati sau notati informatiile pe care vreti sa le retineti.

Memoria vizuala ajuta de multe ori mai bine, facand mai usor de inteles si explicat unele lucruri. Apoi, pentru a retine mai bine o informatie tocmai aflata, repetati-o cu glas tare, fie ca este vorba de numele unei persoane sau al unei fel de mancare cu specific.

Insa, atunci cand invatati pentru un examen, repetarile trebuie sa se faca la distanta de cateva zeci de minute, pe o perioada de cateva zile sau saptamani. Distanta dintre aceste perioade de repetitie ajuta, in mod special, cand vrem sa memoram informatii mai complicate.

Somnul este esential pentru minte si corp

Si prescurtarea unor denumiri ajuta, mai ales, daca le folosim acele parti din cuvant care sunt „muzicale”, si le legam intre ele, dezvoltand un termen la fel de melodios. Apoi, pentru mentinerea capacitatilor intelectuale trebuie sa avem mereu activitati care solicita mintea.

Discutati despre carti, filme, faceti rebus sau puzzle ori gasiti-va un hobby care necesita anumite abilitati intelectuale. Apoi, puteti merge la un curs de imbunatatire a memoriei, dezvoltat de specialisti in sanatatea mentala sau psihologi.

Feriti-va de cursuri pe calculator sau jocuri de concentrare care nu ajuta deloc la memoria generala. Cele mai bune sunt cursurile care se axeaza pe dezvoltarea unor abilitati practice pentru viata de zi cu zi.

In cele din urma, imbunatatiti-va memoria dormind bine in fiecare noapte. Somnul este esential, atat pentru sanatatea mentala, cat si cea generala. Desi specialistii recomanda intre 6 si 8 ore de somn pe noapte, ceea ce conteaza este calitatea si nu cantitatea de somn.

Incercati sa mentineti o rutina a somnului, avand in fiecare zi aceleasi ore la care sa va culcati si treziti, efectuati cele mai dificile exercitii fizice si mentale in prima parte a zilei, atunci cand mintea este odihnita, evitati cafeaua si alte surse de cofeina dupa pranz, evitati sa atipiti in timpul zilei deoarece va poate intrerupe ciclul obisnuit al odihnei.

De asemenea, medicii ne sfatuiesc sa nu apelam la somnifere decat in cazuri extreme, atunci cand nimic altceva nu functioneaza si numai la recomandarea specialistului. Expertii mai spun ca nu trebuie sa ne silim sa dormim daca nu suntem obositi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea