Social

#cabluri medie tensiune #cabluri joasa tensiune #enel #cabluri

Cele mai bune practici pentru utilizarea mansoanelor pentru cabluri de Joasa si Medie Tensiune cu sau fara omologare ENEL

Utilizarea mansoanelor pentru cabluri de joasa si medie tensiune este o componenta cruciala in asigurarea fiabilitatii si sigurantei instalatiilor electrice, fie ca vorbim despre infrastructuri industriale, retele de distributie a energiei electrice aeriene sau subterane, sau aplicatii in medii speciale. Mansoanele ofera o solutie eficienta pentru protejarea jonctiunilor si terminatiilor cablurilor, asigurand integritatea electrica si mecanica a acestora pe termen lung.

 

Importanta mansonarii in industrieIn industrie, cablurile de joasa si medie tensiune sunt omniprezente, alimentand echipamentele si masinariile esentiale. Cablurile aeriene, desi expuse factorilor ambientali, trebuie protejate impotriva umiditatii, coroziunii si deteriorarii fizice. Pe de alta parte, cablurile subterane sunt supuse unui set diferit de provocari, inclusiv presiunea solului, umezeala si riscul de deteriorare mecanica. Pentru medii speciale, cum ar fi cele cu risc ridicat de incendiu sau zone cu substante chimice agresive, selectia corecta si utilizarea adecvata a mansoanelor devin si mai vitale.

Avantajele mansonarii

Mansonarea cablurilor aduce numeroase avantaje, printre care:

Protectie impotriva umiditatii si apei: Previne intrarea apei, care poate cauza scurtcircuite sau coroziune.

Izolatie electrica imbunatatita: Asigura continuitatea si izolatia electrica optima la jonctiuni.

Rezistenta la factori chimici si UV: Materialele utilizate pentru mansoane sunt concepute pentru a rezista la expunerea la substante chimice si radiatii UV.

Flexibilitate si adaptabilitate: Mansoanele pot fi aplicate pe o gama larga de diametre si tipuri de cabluri, oferind solutii personalizate pentru nevoi specifice.

Specificatiile tehnice ale mansoanelor pentru cabluri reflecta necesitatile aplicatiilor diverse:

Clasificarea tensiunii: Defineste gama de tensiune (joasa, medie) pentru care este destinat mansonul.

Material: Polimeri termoretractabili, elastomeri sau rasini epoxidice, fiecare cu proprietati specifice de izolatie si rezistenta.

Rezistenta la temperatura: Capacitatea de a functiona intr-un interval de temperaturi fara a-si pierde proprietatile.

Tipurile de cablu compatibile: Indica tipurile si dimensiunile cablurilor pentru care mansonul este proiectat.

Echipamente utilizate in procesul de mansonare

Procesul de mansonare necesita utilizarea unor echipamente specifice, care asigura aplicarea corecta si eficienta a mansoanelor pe cabluri. Printre acestea se numara:

Prese: Utilizate pentru aplicarea fortei necesare inchiderii sau comprimarii mansoanelor mecanice.

Bacuri: Elemente de conectare folosite in combinatie cu presele pentru a asigura o mansonare uniforma si precisa.

Clesti: Instrumente manuale pentru taierea, dezizolarea sau sertizarea cablurilor in pregatirea pentru mansonare.

Alte unelte: Include dispozitive de termocontractare, instrumente pentru aplicarea rasinilor epoxidice sau alte materiale de etansare.

 Tipuri de mansoane pentru joasa tensiune (JT)

Mansoanele pentru cablurile de joasa tensiune sunt concepute pentru a satisface nevoile variate ale retelelor electrice care opereaza sub 1kV. Diferitele tipuri sunt adaptate pentru a oferi protectie si izolatie in conditii specifice:

Mansoane termocontractabile: Fabricate din polimeri care se contracta termic cand sunt incalziti, asigurand o etansare stransa si o izolatie solida. Sunt ideale pentru spatii restranse si ofera o rezistenta excelenta la umiditate si agenti chimici.

Mansoane cu Rasina Epoxidica: Combina rezistenta mecanica ridicata cu izolatia electrica superioara, fiind potrivite pentru medii umede sau subterane. Rasina epoxidica se intareste formand o capsula dura care protejeaza jonctiunea.

Mansoane Lipicioase: Contin un adeziv intern care se topeste si umple golurile dintre cablu si manson la incalzire, asigurand o etansare impermeabila. Sunt folosite frecvent pentru repararea sau protectia cablurilor expuse direct la apa.

Tipuri de mansoane pentru medie tensiune (MT):

Pentru cablurile de medie tensiune, care opereaza intre 1kV si 36kV, selectia mansoanelor este esentiala pentru a asigura performanta sistemului electric:

Mansoane termocontractabile pentru Medie Tensiune: Ofera o izolatie de incredere si protectie mecanica, fiind proiectate pentru a suporta tensiunile mai ridicate. Aceste mansoane asigura o adaptare perfecta la diversele dimensiuni si forme ale cablurilor.

Mansoane cu gel: Utilizeaza un gel izolant pentru a asigura etanseitatea si protectia jonctiunilor si terminatiilor. Gelul ofera o flexibilitate excelenta si o buna rezistenta la variatii de temperatura.

Mansoane Pre-moldate: Sunt prefabricate din elastomeri sau silicon, proiectate sa se potriveasca precis peste terminatiile cablurilor. Aceste mansoane ofera o solutie rapida si fiabila pentru mansonarea cablurilor de medie tensiune, cu o rezistenta remarcabila la conditii ambientale adverse.

Mansoane Omologate ENEL

ENEL, una dintre cele mai mari companii de utilitati din Europa, specifica standarde riguroase pentru materialele si echipamentele utilizate in retelele sale electrice. Mansoanele omologate ENEL sunt testate pentru a indeplini aceste cerinte stricte, asigurand performante de top in aplicatii critice. Lista completa a mansoanelor omologate ENEL include solutii pentru:

Jonctiuni si terminatii de cablu: Pentru cabluri de joasa si medie tensiune, imbunatatind fiabilitatea si durabilitatea conexiunilor.

Repararea cablurilor: Mansoane speciale proiectate pentru repararea rapida si eficienta a cablurilor deteriorate, restabilind integritatea izolatiei fara a intrerupe serviciul.

Aplicatii speciale: Inclusiv mansoane pentru medii cu risc ridicat de incendiu, zone cu prezenta substantelor chimice, sau aplicatii marine si subterane.

Folosirea mansoanelor omologate ENEL asigura compatibilitatea cu standardele de siguranta si performanta ale retelelor electrice, oferind solutii optimizate pentru fiecare

Mansoanele ENEL, fie drepte unipolare, fie tripolare speciale MT, sunt concepute pentru a oferi solutii eficiente si sigure in legarea si terminarea cablurilor de medie tensiune. Aceste componente sunt esentiale in asigurarea continuitatii si integritatii retelelor electrice, oferind conexiuni fiabile intre cablurile cu izolatie extrudata (HEPR sau XLPE) si cablurile izolate cu hartie impregnata. Astfel de mansoane sunt vitale in modernizarea si intretinerea infrastructurii electrice, facilitand tranzitia intre diferite tipuri de izolatie si tehnologii ale cablurilor.

Conform standardelor ENEL, specificatiile detaliaza cerintele tehnice si de performanta pentru aceste mansoane. In special, standardele ENEL DJ 4394 si DJ4387/2 evidentiaza parametrii si aplicatiile mansoanelor unipolare si mixte pentru diferite dimensiuni de cabluri, asigurand compatibilitatea cu o gama larga de diametre si tipuri de cabluri utilizate in retelele de distributie.

Aplicatii si utilizari conform manson.ro

Mansoanele specificate sub matricolele ENEL 271074, 271075, 271047, 271064, 271066, 271068, 271057, 271048, 271076, si 271077, cu standarde ENEL DJ4387/* si DJ4394/* sunt utilizate intr-o varietate de contexte unde este necesara legarea cablurilor de medie tensiune cu diferite tipuri de izolatie. Utilizarile tipice includ:

Conectarea retelelor de distributie: Facilitarea conexiunilor sigure intre sectiunile de cablu in retelele de distributie electrica, atat in medii urbane, cat si rurale.

Proiecte de modernizare: Permit integrarea cablurilor moderne, izolate cu HEPR sau XLPE, in sectiuni existente ale retelelor electrice care inca utilizeaza cabluri izolate cu hartie impregnata, contribuind la imbunatatirea performantei si fiabilitatii generale a sistemului.

Repararea si intretinerea infrastructurii: Ofera o metoda eficienta si durabila pentru repararea sectiunilor de cablu deteriorate sau pentru realizarea de modificari si extensii ale retelei existente.

Mansoanele ENEL mentionate sunt proiectate sa satisfaca cerintele tehnice stricte impuse de standardele ENEL, inclusiv rezistenta la conditii ambientale extreme, performanta electrica de inalta fiabilitate si compatibilitate larga cu diferite tipuri si dimensiuni de cabluri. Mansoanele unipolare ARE4H5EX 95-240mm si mansoanele mixte ARE4H5EX 70-185mm, de exemplu, sunt adaptate pentru a gestiona o gama larga de sectiuni transversale ale cablurilor, oferind solutii versatile pentru diverse nevoi ale retelei.

In concluzie, mansoanele ENEL cu matricolele specificate reprezinta solutii de inalta calitate si adaptabilitate pentru gestionarea conexiunilor dintre cablurile de medie tensiune in retelele de distributie electrica. Ele joaca un rol esential in asigurarea unei transmisii eficiente si sigure a energiei electrice, satisfacand nevoile curente si viitoare ale infrastructurii energetice.

Procesul de mansonare a cablurilor de joasa si medie tensiune este esential pentru asigurarea integritatii si fiabilitatii instalatiilor electrice. Avand la baza practici corecte si utilizand echipamente specializate precum prese, bacuri si clesti, profesionistii pot realiza conexiuni sigure si durabile. Avantajele oferite de mansonare, inclusiv protectia impotriva factorilor ambientali si mecanici, precum si izolatia electrica superioara, subliniaza importanta acestei proceduri in proiectele electrice industriale si civile. Prin selectarea atenta a mansoanelor potrivite si aplicarea acestora in conformitate cu specificatiile tehnice, se pot evita defectele si se poate asigura o functionare optima a retelelor electrice pentru ani de zile.

Pentru detalii materiale si echipamente electrice de specialitate, vizitati site-ul nostru www.manson.ro

FOTO: manson.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea