Social

#imigranti Marea Britanie # Victor Spirescu #imigranti romani #locuri de munca Marea Britanie # discriminare marea britanie

Cel mai faimos imigrant roman din 2014, concediat si incoltit de tabloidele britanice

Primul imigrant roman care a ajuns in Marea Britanie in 2014, Victor Spirescu, a fost concediat de la spalatoria auto la care lucra, pe motiv ca vorbea prea mult la telefon in timpul serviciului.

Victor Spirescu (30 de ani) a fost asteptat, pe 1 ianuarie 2014, pe Aeroportul Luton, de jurnalisti si de parlamentarul laburist laburist Keith Vaz, presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor. Interesul presei pentru acest imigrant a sporit in contextul polemicilor din Marea Britanie privind romanii si bulgarii care ar putea veni in masa in Regatul Unit odata cu eliminarea tuturor restrictiilor pe piata muncii in Europa.

Victor Spirescu a inceput anul lucrand la o spalatorie de masini, job pe care l-a gasit prin intermediul unui amic. El a declarat presei britanice ca isi va cauta de munca doua saptamani dupa care, cel mai probabil, se va intoarce acasa. Romanul considera insa ca are suficiente aptitudini pentru a reusi sa supravietuiasca in Marea Britanie, in trecut activand ca electrian sau muncitor in constructii. 

Presa din Marea Britanie, dar si cea internationala vorbesc neincetat despre romanul Victor Spirescu, primul imigrant din Marea Britanie in 2014, care s-a trezit vedeta peste noapte. Presa internationala relateaza insa, in mare parte, aspecte negative din viata romanului, care se pare ca ar fi fost condamnat in anul 2011 pentru agresiune.

Potrivit tabloidului "The Sun", Victor Spirescu si-ar fi agresat fosta iubita in anul 2011, intr-un parc si ar fi amenintat-o ca o arunca intr-un lac. In urma acestui incident, tanarul a fost amendat cu 600 de lire sterline, aproximativ 3.280 de lei, si a fost obligat sa ii plateasca fostei sale prietene 400 de lire sterline. El a fost, de asemenea, condamnat la 35 de zile de inchisoare cu suspendare, mai scris tabloidul. 

Presa britanica, acuzata de discriminare

Cu toate ca presa britanica incearca sa puna imigrantii romani si bulgari intr-o lumina proasta, aproximativ 80% din britanici considera ca modul in care aceasta prezinta subiectele in cazul minoritatilor, inclusiv imigrantii, incurajeaza discriminarea, conforma unui sondaj realizat de Autoritatea audiovizuala.

"Concluziile sondajului coincid cu intensa acoperire mediatica a presupusei veniri in Marea Britanie a noilor imigranti din Romania si Bulgaria dupa eliminarea restrictiilor pe 1 ianuarie. In randul respondentilor est-europeni, 89 la suta dintre ei cred ca abordarea mass-media contribuie la intensificarea rasismului, ei reprezentand grupul etnic cel mai ingrijorat de aceste tendinte, dupa comunitatea pakistaneza" (cu 94 la suta), noteaza publicatia "The Independent".

Romanii, tigani nomazi

Un caz special este cel al postului tv Channel 4, care a decis sa dedice viitorul episod al serialului-documentar "Benefits Street" ("Strada beneficiilor sociale") imigrantilor est-europeni suspectati ca abuzeaza de sistemul generos al indemnizatiilor sociale, relateaza Mediafax intr-un amplu material dedicat acestui subiect. Viitorul episod al controversatului serial contine o scena despre imigranti romani care ar invada strada James Turner din orasul Birmingham, fiind urmati de nomazi in carute.

"Responsabilitatea Ofcom este sa se asigure ca organismele media prezinta materialele informative in mod echilibrat, dar, unde apar tendinte rasiste, este clar ca nu este respectat acest criteriu", a reactionat Helen Goodman, ministru al Culturii in Cabinetul din umbra, format de opozitia laburista. Intr-una dintre scenele documentarului, unul dintre personaje, Fungi, striga spre imigranti prezentati drept romani: "Nici macar nu vorbiti engleza!", dupa care se adreseaza tiganilor din carute: "O sa va dau foc, idiotilor nenorociti!"

In controversatul serial, imigranti prezentati ca fiind romani care incearca sa infiinteze o firma pentru colectarea de fier vechi sunt descrisi ca fiind mai muncitori decat multi dintre britanici. insa sunt acuzati de principalul personaj al serialului, Black Dee, ca fura bicicletele copiilor si scutere. Un alt personaj, Becky, afirma: "Romanii cred ca au devenit stapanii strazilor noastre".

"Sunt foarte ingrijorata in legatura cu emisiunea postului Channel 4 «Benefits Street»", insista Helen Goodman. Dupa primul episod al serialului-documentar "Benefits Street", la Autoritatea de reglementare Ofcom au fost depuse peste 300 de sesizari referitoare la presupusa prezentare intr-un context negativ a beneficiarilor de indemnizatii sociale.

Postul tv Channel 4 a comunicat ca serialul "indeplineste pur si simplu functia de observare a realitatilor sociale".

Sursa foto: ziuanews.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea