Social

Ceaiurile de "vara" impiedica transpiratia excesiva

Multi cred ca hidratarea pe timp de vara se face cu apa plata sau minerala, sucuri sau chiar bere. Insa una dintre cele mai sigure metode de hidratare este cu ajutorul ceaiurilor.

Dr. Bogdan Oprisor, medic fitoterapeut, spune ca „in timpul anotimpului cald sunt recomandate anumite tipuri de ceaiuri, neaparat trebuie sa se afle in combinatie cu multa gheata. Ceaiul are capacitatea de a hidrata organismul, este aromat, racoritor, impiedica transpiratia si are efecte benefice asupra sanatatii generale a corpului.

Pe timp de vara, cele mai recomandate ceaiuri sunt cele de fructe de padure, de lamaie, de salvie sau ceaiul verde. La mare cautare sunt ceaiurile din plante aromatice ca menta, coriandrul, rozmarimul sau busuiocul. Recomandate sunt si ceaiurile obtinute din amestecuri de plante. Un ceai foarte racoros este cel obtinut din frunze de rozmarin, ceai verde si flori rosii de hibiscus . Acest ceai aduce mai multe beneficii”.

Cel mai racoritor – o combinatie de menta si ceai verde

„Pe langa faptul ca hidrateaza, organismul beneficiaza si de efectul antioxidantilor continuti de ceaiul verde si de surplusul de energie oferit de florile de hibiscus.  Multumita uleiurilor volatile, ceaiul din plante aromatice trateaza si tulburarile sistemului digestiv, precum diareea sau enterocolitele. Aceste afectiuni sunt foarte intalnite in sezonul cald.

De asemenea, ceaiurile de fructe sunt o alternativa viabila la sucurile acidulate. Avantajul acestor ceaiuri este acela ca sunt bune la gust si contin multe vitamine. Astfel, ele pot fi considerate un energizant care sa lupte cu moleseala data de temperaturile ridicate. Ceaiurile de fructe se prepara prin infuzie. Apa clocotita se toarna peste plantele pregatite in prealabil.

Apoi se lasa ceaiul sa „se traga” timp de un minut. Este recomandat sa se foloseasca o lingurita cu varf de planta la un sfert de litru de apa. Dupa ce infuzia a fost pregatita, se lasa la racit si se serveste cu gheata si lamaie. Cei care transpira foarte mult pot alege ceaiuri de esenta lemnoasa.

Pentru blocarea transpiratiei excesive sunt indicate ceaiurile de scoarta de salcie sau de stejar si ceaiul de frunze de nuc sau de salvie. Frunzele de nuc si salvia pot fi preparate prin infuzie, iar ceaiul de scoarta de salcie sau stejar se prepara prin decoct.

Dezavantajul acestor ceaiuri este ca nu au un gust foarte placut. Pentru combaterea acestei neplaceri este recomandat un amestec cu plante aromatice. In cazul in care ceaiul este foarte amar poate fi indulcit cu o lingurita de miere. Poate cel mai racoritor ceai de vara este ceaiul de menta amestecat cu ceai verde. Acest ceai are cu adevarat un efect tonifiant si revigorant asupra organismului, mai ales daca se consuma rece si cu gheata”, a precizat dr. Oprisor.

Apa  minerala poate da tulburari digestive

Specialistul a adaugat ca „pe langa ceaiuri, pe timp de vara organismul se hidrateaza si cu apa. Din ce in ce mai multe studii arata ca apa plata este mult mai indicata. Se pare ca apa carbogazoasa produce anumite efecte adverse , precum aciditate gastrica, perturbari digestive sau chiar nervoase. Apa plata este o apa minerala , dar care nu este atat de bogata in dioxid de carbon precum apa carbogazoasa.

Mai mult, apa plata este bogata in magneziu, calciu si, in functie de provenienta, mai poate contine sulf sau iod. Studiile au aratat ca apa plata diminueaza pofta de mancare, stimuleaza diureza, are un efect benefic in afectiunile biliare si previne aparitia indigestiei”.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea